class="">Mustața lui Hitler de Mihai Ignat

Mustața lui Hitler de Mihai Ignat

Editura Casa de Pariuri Literare, 2022

Volumul cuprinde cinci piese pe care le consider… centrifuge, pentru că ele fug de „centrul” regularității formale, structurale, stilistice și tematice, nu au nici un numitor comun semnificativ, pentru că diferențele dintre ele sunt atât de mari încât uneori par a fi scrise de autori diferiți.

Data lansării: sâmbătă, 28 octombrie, ora 13:30

Participă: Oana Cristea Grigorescu

  

Tăcerea e text relativ experimental prin reducerea la… absurdul didascalic, însă cu miză existențială. Text ce și-a dovedit, spun eu, deja caracterul incitant prin aceea că, potrivit spuselor membrilor juriului Uniter al concursului „Cea mai bună piesă românească a anului 2020”, a fost principalul contracandidat la premiul cu pricina, câștigat tot de o piesă proprie, Prințesa care sforăia.

Mustața lui Hitler este ea însăși o piesă „centrifugală”, adică are un caracter modular iar scenele sale nu configurează un story propriu-zis, ci o lume, o proiecție mozaicată a prezentului prin intermediul unor fragmente de „realitate” absurd-grotescă, aflată la sau dincolo de limita normalității.

Meserii și fundături, scrisă în 2005, remaniată fără intervenții majore în 2015, a avut șansa de a câștiga concursul Uniter „Cea mai bună piesă românească a anului 2007, reia în termeni românești tema „ostalgiei”, plasată între „ruinurile” industriei și tratată într-o cheie comico-satirică.

Construită pe premisa livrescă a parodierii relației „arhetipale” pe care celebra operă shakespeariană a dezvoltat-o de atâtea secole, Romeo & Julieta au picioarele reci se constituie, din punctul meu de vedere, într-o demitizare a ideii de „iubire eternă” și conține aluzii intertextuale la alte două piese ale „marelui Will”: Othello și Hamlet.