class="">Teatrele documentare de Erica Magris si Béatrice Picon-Vallin

Teatrele documentare de Erica Magris si Béatrice Picon-Vallin

Editura Presa Universitară Clujană 2023

E clar, teatrul se află în fața unei lumi în plină schimbare, și noi și teatrul ne schimbăm odată cu ea. Iar teatrul, acest tip de teatru zis documentar, este unul dintre factorii care ne pot pune în direct cu aceste schimbări.

CUMPĂRĂ CARTEA

Traducerea: Mirella Patureau

Data lansării: sâmbătă, 28 octombrie, ora 13:00

Participă: Mirella Patureau, Oana Cristea Grigorescu

  

Astfel, în acest panoramic nu lipsesc marile nume și întîlniri ale ultimelor decenii. De la Peter Brook la Milo Rau, de la Rimini Protokoll la Théâtre du Soleil al Arianei Mnouchkine, de  la Living News Papers americane, inspirate de trupa sovietică din anii 20, Bluzele albastre sau de experiențele de la Royal Theatre din Londra și originile Teatrului Verbatim, teatru la care mulți dintre tinerii dramaturgi și dramaturge române de la începutul secolului nostru s-au dus ca la Mecca. Și bineînțles nume și teatre mai puțin cunoscute în România, căci vin de departe, din Orientul Mijlociu sau America de Sud.

Un capitol important e dedicat scenelor independente din Europa de est din ultimii 30 de ani. Și aici în primul rînd, am semnat capitol „Voci și chipuri ale realulu în teatrul românesc. Calea teatrului documentar”. Am vorbit aici despre Gianina Cărbunariu, dramacum, Mihaela Michailov și David Schwarz, Nicoleta Esinencu, sau despre Ofensiva generozității. (Mirella Patureau)

*carte publicată la inițiativa FNT, în parteneriat cu: UNITER, UNATC, UBB și PRESA UNIVERSITARĂ CLUJEANĂ