class="">Teatrul pleacă în alte direcţii? Câteva consideraţii legate de IERBAR (Dinu Grigorescu, Revista Rinocerul)

Teatrul pleacă în alte direcţii? Câteva consideraţii legate de IERBAR (Dinu Grigorescu, Revista Rinocerul)

Învelit în cronici elogioase şi premiat de UNITER, spectacolul domnului Radu Afrim de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Ierbar, prezentat la FNT 2023 pe scena mare a sălii „Ion Caramitru” a TNB, mi-a întărit convingerea că suntem interesaţi de o nouă eră a spectacolului, dominată de personalitatea regizorală care se ocupă şi de text (adaptat după Cartea plantelor şi animalelor de Simona Popescu), şi în cazul de faţă observăm că şi de muzică, şi de efectele video care, la un moment dat, devin mai importante decât realitatea scenică, pentru că supradimensionează vizualul, depăşesc vizualul, dacă putem spune aşa. Efectul este copleşitor, iar artiştii care apar pe ecran devin mult mai importanţi decât cei care sunt pe scenă.

3 noiembrie 2023  FNT în presă

Libertatea este totală. Se poate face orice, fără restricţii, cu condiţia să existe o legătură cu acţiunea propriu-zisă care, de regulă, este fragmentată după bunul plac regizoral, la trei secole distanţă de Molière şi unul de Caragiale, dar nu este exclus ca şi piesele lor, într-un viitor apropiat, să intre în acelaşi angrenaj video, pentru că tehnica merge înainte, dincolo de aşteptări.

Am urmărit cu multă atenţie trei spectacole semnate de domnul Afrim şi toate au ca numitor comun o expandare a imaginaţiei care devine un super spectacol, întotdeauna frapant, întotdeauna de foarte bun gust, şocant şi relevant pentru ideile scenariilor şi dramatizărilor la care se apelează, ele fiind dintr-o plastilină ce poate fi mulată în fel şi chip.

Citiți integral în Revista Rinocerul