class="">Șase spectacole cu premii UNITER participă în FNT 2014

Șase spectacole cu premii UNITER participă în FNT 2014

„Victor sau Copiii la putere”, „Tipografic majuscul”, „Familia Tót”, „Tartuffe sau Impostorul”, „Profu’ de religie” și „Parallel” sunt producțiile care au fost premiate anul acesta în cadrul Galei Premiilor UNITER și care vor putea fi văzute în curând la București, în Festivalul Național de Teatru. Reprezentațiile cu „Victor sau Copiii la putere” și „Familia Tót” sunt deja sold-out.

10 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

„Victor sau Copiii la putere”, „Tipografic majuscul”, „Familia Tót”, „Tartuffe sau Impostorul”, „Profu’ de religie” și „Parallel” sunt producțiile care au fost premiate anul acesta În cadrul Galei Premiilor UNITER și care vor putea fi văzute În curând la București, În Festivalul Național de Teatru. Reprezentațiile cu „Victor sau Copiii la putere” și „Familia Tót” sunt deja sold-out.

de Judy Florescu

„Victor sau Copiii la putere” a obținut nu mai puțin de patru premii UNITER anul acesta, În cadrul galei care s-a desfășurat pe 28 apr, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș. (Juriul UNITER a fost format din criticii Andreea Dumitru, Ionuţ Sociu şi Sebastian-Vlad Popa.)

O producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, „Victor sau Copiii la putere” de Roger Vitrac a fost premiat la categoriile Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor (Silviu Purcărete), Cel mai bun actor În rol secundar (Zsolt Bogdán, pentru rolul Charles Paumelle) și Cea mai bună actriţă În rol secundar (Csilla Albert, pentru rolul Esther). Spectacolul se joacă pe 25 și pe 26 octombrie, la Teatrul Bulandra.

Spectacolul-studiu „Tipografic majuscul”, creat de Gianina Cărbunariu, a obținut Premiul special pentru teatru-document. „Tipografic majuscul” este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, În parteneriat cu Teatrul Odeon București. Se joacă pe 28 și pe 29 octombrie, la Teatrul Odeon. „Nu prea las loc Întâmplării atunci când Îmi aleg colaboratorii. Dat fiind că de multe ori repetiţiile la spectacolele mele nu Încep prin lectura scenariului, ci prin documentare şi discuţii, perioada aceasta poate fi destul de derutantă pentru actorii formaţi Într-un sistem În care lucrurile sunt clare şi aşezate”, povestea Giania Cărbunariu despre actorii cu care lucrează, Într-un interviu pentru site-ul FNT.

Pentru rolul din spectacolul „Familia Tót”, Valer Dellakeza a primit premiul pentru Cel mai bun actor În rol secundar. „Familia Tót” de Örkeny István, regizat de Bocsárdi Laszló, este o producție a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova. Se joacă pe 29 și pe 30 octombrie, la Teatrul Național București.

Pentru rolul lui Elmire, soţia lui Orgon, din „Tartuffe sau Impostorul” de Molière, Nicoleta Hâncu a primit premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță În rol secundar. Spectacolul, În direcția de scenă Victor Ioan Frunză, se joacă pe 27 și pe 28 octombrie, la Teatrul Metropolis.

Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță În rol secundar i-a fost acordat și Romaniţei Ionescu, pentru rolurile Mara, Mama Marei, Psiholog şi Prezentator TV din spectacolul „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, regizat Bobi Pricop (produție a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova). Spectacolul se joacă În FNT pe 28 octombrie, la Teatrul Național București.

Spectacolul „Parallel”, creat de Lucia Mărneanu şi Leta Popescu, a fost distins cu Premiul UNITER pentru debut. „Parallel” e o coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca. Se joacă pe 1 și pe 2 noiembrie, la Teatrul Odeon.