class="">Daniele Finzi Pasca, invitat de onoare în FNT

Daniele Finzi Pasca, invitat de onoare în FNT

Avem bucuria să avem ca invitat special al celei de-a 24-a ediţii FNT spectacolul „Donka – O scrisoare către Cehov” – creaţie semnată de Daniele Finzi Pasca.

29 octombrie 2014,  Articole

Avem bucuria să avem ca invitat special al celei de-a 24-a ediţii FNT spectacolul „Donka / O scrisoare către Cehov” / creaţie semnată de Daniele Finzi Pasca.

Este unul din regizorii europeni ale cărui producţii se constituie În adevărate festinuri vizuale, fie că vorbim de spectacole imaginate pentru un singur spectator, sau de montări de studio, fie că ne referim la mari producţii În amplele spaţii ale circului, ori pe stadioane / performance-uri menite să aducă oamenii Împreună, să creeze baze comune, rezonante, ale emoţiei.

Renumit mai nou pentru conceperea unor ceremonii olimpice transmise În lumea Întreagă, Daniele Finzi Pasca / regizor, autor, coregraf şi clown / a creat şi regizat peste 25 de spectacole cu Teatro Sunil, pe care l-a şi fondat În anii ’80, În care aplică o viziune combinată a artei clownului, dans şi artă a actorului, Într-o tehnică specială numită „teatru al mângâierii”.

Spectacole precum Rituale, Viaggio al Confine, Dialoghi col Sonno, Giacobbe, 1337, Te Amo sau Visitatio descriu un profund simţ al umanului dar şi al poftei sale de ludic.

În 2005, Finzi Pasca concepe şi regizează renumitul Corteo la Cirque du Soleil, performance care a fost văzut până azi de peste trei milioane de spectatori. Un an mai târziu imaginează şi pune În operă a XX-a ceremonie de Închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, producţie pentru care a fost distins cu Swiss Award in the Show Bussiness 2006. Anul următor semnează Nebbia, un spectacol În care Teatro Sunil i-a avut parteneri pe artiştii din Cirque Éloize.

Prestigioasă editură Casagrande i-a publicat o antologie de proză scurtă intitulată Come Acqua allo Specchio (Precum Apa În Oglindă), dar şi transcrierea completă a spectacolului Viaggio al Confine (Călătorie la Hotar). În 2008, artistul este laureat al Swiss Theatre Prize, dar şi nominalizat la Premiul European pentru Teatru, ediţia XIII.

În 2014 Daniele Finzi Pasca a fost solicitat să creeze ceremonia de Închidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, precum şi cea de deschidere Jocurilor Paralimpice ţinute, de asemenea, În Rusia.

Eveniment excepţional, prezenţa În FNT a spectacolului „Donka / O scrisoare către Cehov” se constituie Într-un omagiu adus de Pasca marelui Cehov printr-un adevărat eveniment vizual, un spectacol de dans, acrobaţii, jonglerii şi echilibre fragile extrem de ofertant.

Regizorul se scufundă de această dată În viaţa lui Cehov, În scrierile sale şi În jurnalul său, decodificându-i notele şi comentariile, dând astfel formă celebrelor şi enigmaticelor tăceri cehoviene.

O distribuţie extraordinară de actori internaţionali, clovni decadenţi, muzicieni, dansatori şi acrobaţi animă scena, În timp ce muzica Mariei Bonzanigo (sosită deja În Festival) invadează sala, purtându-ne În Îndepărtata Rusie.

Ascultăm muzică de acordeon, valsuri, romanţe vechi şi coruri tradiţionale, În timp ce o Întreagă galerie de personaje cehoviene defilează În spaţiul creat: eterni studenţi, medici, visători, burlaci, fete tinere În doliu.

Momente ale unei lumi pierdute se succed, Însoţite de ciripitul păsărilor, foşnetul vântului prin ramuri, umbre chinezeşti şi explozii de culoare. „Uimire continuă!”- notează pe site-ul lor / nu doar statistic / artiştii Companiei Finzi Pasca.

„Donka / O scrisoare către Cehov”, text şi regie Daniele Finzi Pasca, este o producţie 2010 a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy – Lausanne şi a fost considerat de către săptămânalul britanic The Stage „The Best Performance” şi „The Greatest Moment of the Year 2012”.

În Capitală, reprezentaţiile din cadrul Festivalul Naţional de Teatru sunt programate să aibă loc În zilele de 29 şi 30 octombrie, de la orele 20.30, la sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti.

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER