class="">EXPOZIŢII – MEMORIA TEATRULUI ROMÂNESC

EXPOZIŢII – MEMORIA TEATRULUI ROMÂNESC

Într-o ediţie aniversară a Festivalului Naţional de Teatru, precum este cea cu numărul 25, e firesc să dăm memoriei teatrului ce i se cuvine şi să ne amintim de mari personalităţi legate indisolubil de artele scenei.

16 octombrie 2015,  Articole

Într-o ediţie aniversară a Festivalului Naţional de Teatru, precum este cea cu numărul 25, e firesc să dăm memoriei teatrului ce i se cuvine şi să ne amintim de mari personalităţi legate indisolubil de artele scenei.

Iată de ce oferim posibilitatea publicului să-şi re-aducă În amintire patru dintre cele mai cunoscute nume ale unor actori care au făcut istorie: Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache şi George Constantin, precum şi pe cel al unui alt mare artist: Gellu Naum / poet şi dramaturg, a cărui operă Începe abia acum să fie cu adevărat recuperată de scena românească, producţiile inspirate de scrierile sale jucându-se cu casa Închisă.

Gina Patrichi / Mirajul seducţiei” este titlul expoziţiei oferite publicului În perioada 23 octombrie / 1 noiembrie, În foaierul sălii Toma Caragiu a Teatrului „L.S. Bulandra”, vernisajul oficial petrecându-se sâmbătă, 24 octombrie, ora 16.00. Pentru cei care au avut şansa să o vadă pe scenă, Gina Patrichi era, fără Îndoială, prototipul de fiinţă despre care puteai spune că „respiră teatru”. Acelaşi lucru Îl putea simţi şi spectatorul afundat În Întunericul sălii de cinema, atunci când privirea Îi era furată de apariţiile ei pe marele ecran. Expoziţia ce-i este dedicată Îşi propune să prindă, Într-un soi de reflector postum, fragmente din universul complex şi fascinant al actriţei: casa, prietenii, călătoriile şi, mai ales scena, cu care a Împărţit o frumoasă şi tumultuoasă poveste de dragoste.

În foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti / aripa Intercontinental, doi uriaşi stau faţă-n faţă: Amza Pellea şi Ştefan Iordache.

Amza” / expoziţia dedicată inconfundabilei sale personalităţi prezintă o amplă selecţie de fotografie Întru re-aducerea concretă În amintirea publicului spectator a celui care a rămas una dintre figurile luminoase ale rampei, ecranului (mare sau mic) şi a teatrului radiofonic: Amza Pellea. Instantanee de pe scenă sau imagini surprinse În viaţa de zi cu zi, selectate din sertarele teatrelor sau din arhiva personală a familiei / oferite de fiica sa, actriţa Oana Pellea / vor putea fi descoperite Într-o succesiune de ipostaze fotografice În alb-negru, pusă În lumină de Festivalul Naţional de Teatru Împreună cu Mişcarea de Rezistenţă. Vernisajul va avea loc luni, 26 octombrie, ora 13.30, expoziţia fiind deschisă pe Întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului.

Iordache”. Cine nu şi-l aduce aminte pe cel care l-a Întruchipat in film pe Cel mai iubit dintre pământeni, ori / În teatru /pe Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore ? Sunt doar câteva dintre marile roluri care s-au impregnat profund În memoria spectatorului, iar şocul prematurei dispariţii a lui Ştefan Iordache, În anul 48 al carierei sale, n-a făcut decât să sporească dorul iubitorului de artă pentru Întâlnirea cu un artist complet. Şi, oricât de cunoscut ţi-ar părea, la o privire mai pătrunzătoare, realizezi că nu ştii foarte multe despre omul discret, profund, onest, din spatele marelui artist.

Expoziţia organizată de FNT şi Mişcarea de Rezistenţă, deschisă În cele zece zile de Festival, oferă publicului şansa re-Întâlnirii cu posturi inedite ale acestui mare om de teatru. Vernisajul expoziţiei va avea loc tot luni, 26 octombrie, ora 13.30.

În Sala de Expoziţie a Teatrului Metropolis a fost adusă În acest an expoziţia organizată de Festivalul Naţional de Teatru În ediţia precedentă: „George Constantin / Forţa expresiei”.

Drumul străbătut de marele actor În existenţa sa umană şi profesională Înseamnă o sumă de poveşti şi de mari Întâlniri cu texte dramatice valoroase, cu roluri complexe, cu dramaturgi de geniu, cu directori de teatru inspiraţi, cu parteneri străluciţi, cu prieteni colegi şi, bineÎnţeles, cu marii regizori ai ţării. Din toate aceste „Întâmplări” artistice s-au născut creaţii de neuitat, pe care teatrul românesc se sprijină. Expoziţia dedicată artistului Încearcă, prin fotografii extrem de sugestive, să ne Întoarcă gândul spre mari momente ale scenei autohtone.

Sugestiv intitulată „Gellu Naum 100”, expoziţia organizată În anul centenarului acestui „nativ suprarealist” / după cum Îl numea Ion Manolescu / ne Înfăţişează un personaj care domină timpul, fără sentimentul că ar fi deasupra lui. O prezenţă specifică, o implicare a siluetei, a conturului fiinţei În cotidian, o ridicare perpetuă a sprâncenelor Într-un gest de acceptare mirată a timpului lumii care se cerne fără oprire, dar care lasă, Îndărătul privirii ce-l contemplă, loc pentru alte lumi, cu timpuri onirice. Marele dramaturg şi poet este Înfăţişat În instantanee fotografice puse la dispoziţie, cu generozitate, de Fundaţia Gellu Naum. Vernisajul / 30 octombrie, ora 19.30, În sala „La Cupolă” a Teatrului Metropolis. Expoziţia poate fi vizitată Încă din prima zi a Festivalului. 

Vom fi la timp la această Întâlnire

vom trece prin noapte ca printr-o cutie cu fosfor

la această Întâlnire care ne aşteaptă

umbrele noastre ca nişte pantofi uitaţi (…)”

Gellu Naum, Pasărea violetă a violenţei

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER

16 octombrie 2015