class="">Faţă în faţă cu George Constantin…

Faţă în faţă cu George Constantin…

Festivalul Naţional de Teatru aduce un omagiu unui actor colosal, prin organizarea expoziţiei de fotografii „Magistre fără seamăn, slavă! – In memoriam George Constantin”. Vernisajul va avea loc la 28 octombrie, ora 21.30, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City. Expoziţia va fi deschisă publicului în până la 2 noiembrie.

22 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

E de datoria noastră să păstrăm moştenirea culturală cu acurateţea memoriei, căci numai aşa ne putem rostui prezentul.

Avem un patrimoniu cu valori artistice pe care trebuie să Îl dobândească şi noile generaţii, ca o perpetuare. Din acest patrimoniu face parte George Constantin / actor de o forţă incredibilă, care a părăsit această lume cu 20 de ani În urmă.

un articol de Maria Sârbu

Festivalul Naţional de Teatru Îi aduce un omagiu prin organizarea expoziţiei de fotografii „Magistre fără seamăn, slavă! / In memoriam George Constantin”. Vernisajul va avea loc la 28 octombrie, ora 21.30, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City. Expoziţia va fi deschisă publicului În până la 2 noiembrie.

Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, menţiona, la conferinţa de presă, ca o motivaţie a acestei expoziţii, că nu ar vrea ca marii actori să fie daţi uitării: „Dacă ei nu ar fi, nici noi nu am fi la acest nivel la care este teatrul românesc, cu suişuri, coborâşuri. Aşa a fost dintotdeauna şi aşa va fi. Tinerii nu mai ştiu cine este George Constantin”.

Pentru expoziţie au fost selectate 40 de fotografii din spectacole În care a jucat acest uriaş actor, fotografii pe care le-a oferit fiul artistului / actorul Mihai Constantin.

În opinia Irinei Tapalagă, directorul de imagine şi curatorul expoziţiilor FNT 2014, George Constantin este „un mare, mare actor”. L-a văzut În multe spectacole: „Era un privilegiu să stai În sală şi să respiri acelaşi aer: el pe scenă şi tu În sală”.

Poate de aceea a fost o provocare pentru ea montarea expoziţiei Într-un mare spaţiu, În care nu s-a mai Întâmplat un eveniment asemănător. În foaierul de la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, unde e mereu plin de lume, sunt aranjate pe ştendere (faţă-verso), ca nişte afişe-panouri de 70X100 cm, fotografii numai cu George Constantin.

George Constantin

George Constantin, alături de Mariana Mihuţ, În spectacolul „Furtuna“ (regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra, 1979. Foto: www.georgeconstantin.ro)

„Acolo, fluxul de oameni e foarte mare. E chiar lângă casele de bilete ale sălilor de cinema. Ne-am dorit ca această expoziţie să fie văzută de foarte multă lume. Şi este o provocare amplasarea unei expoziţii de teatru În acel spaţiu. George Constantin a fost personalitatea care ne-a fascinat, dar generaţiile foarte tinere nu cred că mai pot spune acelaşi lucru.

Din fotografii răzbate un magnetism, căci a fost actorul care a atras cu o forţă uluitoare. Portretul lui ar fi un amestec fantastic de forţă şi fragilitate. Am vrut să fie văzut de cei care nu ajung În centru, la teatru. Am vrut să fie În calea omului: publicul – faţă În faţă cu George Constantin”, a mai spus Irina Tapalagă.

De asemenea, va fi proiectat pe un mare ecran, În acelaşi spaţiu cu expoziţia, un fragment din filmul document „Magistre fără seamăn, slavă!” (1999), despre George Constantin, În care personalităţi extraordinare vorbesc despre actorul şi omul George Constantin: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Victor Rebengiuc, Florian Pittiş, Horaţiu Mălăele etc.

Aşa cum spunea Marina Constantinescu, George Constantin primeşte „salutul nostru peste timp, peste aceşti 20 de ani…”. Şi, peste multe zeci de ani, când noi nu vom mai fi, memoria va reţine asemenea valori.