class="">FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, Ediţia a 25-a Evenimente

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, Ediţia a 25-a Evenimente

Au mai rămas două săptămâni până la deschiderea, pe 23 octombrie, a Festivalului Naţional de Teatru. FNT înseamnă posibilitatea oferită publicului de a viziona 44 de spectacole selecţionate din stagiunea 2014-2015, trei producţii invitate din străinătate („Frontul” / Front – regia Luk Perceval, „War” / Războiul – regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”, după „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither – Suedia), dar şi multe evenimente care vor face, sperăm, din a 25-a ediţie FNT o adevărată sărbătoare dedicată artei.

7 octombrie 2015,  Articole

Au mai rămas două săptămâni până la deschiderea, pe 23 octombrie, a Festivalului Naţional de Teatru. FNT Înseamnă posibilitatea oferită publicului de a viziona 44 de spectacole selecţionate din stagiunea 2014-2015, trei producţii invitate din străinătate („Frontul” / Front / regia Luk Perceval,  „War” / Războiul – regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”, după „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, În regia Sofiei Jupither / Suedia), dar şi multe evenimente care vor face, sperăm, din a 25-a ediţie FNT o adevărată sărbătoare dedicată artei.

Anul acesta ne aflăm la jubileu, motiv pentru care Festivalul Îşi propune nu doar să fie În strictă actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele zece expoziţii de fotografie şi plastică deschise pe toată perioada evenimentului vom oferi ocazia publicului să-şi aducă aminte atât de mari nume ale teatrului, prematur dispărute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cât şi să se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalităţi ale scenei contemporane: o Întreagă „Lume” / aşa cum o vede Silviu Purcărete În 70 de fotografii expuse În foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti sau desenele lui Horaţiu Mălăele / care va prezenta În spaţiile afine sălii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastră, prin intermediul a 40 de lucrări de grafică şi caricatură: „Graficaturi”.

O necesară retrospectivă a expoziţiilor prezentate la Quadrienala de scenografie şi arhitectură de teatru de la Praga, ediţia 2015 Îşi va afla locul, pe toată durata Festivalului, În foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. „Rădăcini” şi „Libertate” – expoziţii organizate În parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Foaierul Teatrului de Comedie găzduieşte un eveniment expoxiţional multimedia / „Comedia Remix” / despre naşterea şi creşterea acestui teatru ce-a fost şi rămâne un fenomen În mişcarea teatrală românească.

Expoziţia dedicată aniversării a 25 de ani de FNT / „Afişele vremii. Vremea teatrului” cuprinde o selecţie de afişe de festival, sau ale spectacolelor prezentate În FNT În perioada 1990-2014, care va da viaţă şi culoare Pasajului Universităţii, transformat pe durata Festivalului În „Pasajul FNT”. Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecţionate În cele 24 de ediţii) / intitulată „25 de ani de FNT. O istorie În imagini”, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât În Pasajul FNT, În foaierele teatrelor partenere, precum şi pe site-ul www.fnt.ro  

Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat” / o conferinţă / atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.

Festivalul are ca temă o realitate extrem de actuală şi care ne afectează pe toţi, cea a Conflictului / care se regăseşte şi În multe dintre spectacolele festivalului: „Război. Conflict. Teatru” / o dezbatere despre cum şi dacă poate teatrul să atenueze diversele forme de violenţă din viaţa noastra de zi cu zi, să readucă armonia Între oameni.

UNITER invită la o dezbatere sub tilul; „Teatrul Nostru”, În care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru În media şi creşterea finanţărilor private pentru teatre. Cu această ocazie UNITER lansează un nou portal online / mystage.ro / care-şi propune să fie o rampă centrală de promovare, informare, distribuţie şi finanţare pentru proiectele de teatru românesc.

În colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinţa „Teatrul şi memoria” / 250 de ani de teatru de stat În Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczyński. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului „(A)pollonia” de Krzysztof Warlikowski.

Preţuim cuvântul scris şi pe cei care Îl slujesc, asfel Încât lansările de carte vor avea o pondere importantă În evenimentele desfăşurate În cele zece zile de Festival. Iată lista celor 17 lansări, conform cronologiei lor În cadrul Festivalului Naţional de Teatru:

 – „Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente”, coordonator: Oltiţa CÎntec / Editura Timpul, Iaşi, 2015

– „Sfârşitul regiei, Începutul creaţiei colective În teatrul european”, de Iulia Popovici / Editura Tact, Cluj, 2015

-„Aventurile hingherului În Balkanya”, de Mihai Măniuţiu / Editura Humanitas, Bucureşti, 2015

-„Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler / Editura Nemira, Bucureşti, 2015

– „Costumul de teatru. De la schiţă la miracol”, Album de Doina Levintza / Editura Nemira, Bucureşti, 2015

– „Parisul personal. Casa cu daruri”, de George Banu / Editura Nemira, Bucureşti, 2015

– „Regia de operă. Gânduri şi imagini” texte de Andrei Şerban, fotografii de Mihaela Marin, ediţie bilingvă româno-engleză / Editura Nemira, Bucureşti, 2015

– „Cartea de la Vama Veche” de Cristian Pepino / Editura Humanitas, Bucureşti,  2015

– „V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului” (volumul II) / Editura Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, Bucureşti, 2015

– „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig” de Florin Vidamski / Editura Charmides, Bistriţa, 2015. Lansarea va fi urmată de o dezbatere: „Metoda David Esrig. Pentru un teatru existenţial” / prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de către regizor, cu exemplificări din „Nepotul lui Rameau” şi „Troilus şi Cresida”. Invitat / Marin Moraru.

– „Critica de teatru: Încotro?” de Miruna Runcan / Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2015

 – „Muzici şi muze / de la piesa de teatru la musical” de Maria Zărnescu / Editura Nemira şi UNATC Press, Bucureşti, 2015

– „Clipe de teatru” de Doina Papp / Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2015

– „Globetrotter din fotoliu” de Claudiu Groza / Editura Tribuna, Cluj, 2014

– „2014, un an teatral aşa cum l-am văzut” de Mircea Morariu / Editura Universităţii din Oradea, Oradea, 2015

– Eveniment: In memoriam Valentin Nicolau / „Viaţa şi opera

– „All Inclusive” / texte de Bogdan Georgescu / Editura Charmides, Bistriţa, 2015

Detalieri ale evenimentelor prezentate şi datele desfăşurării lor pot fi accesate pe www.fnt.ro şi pe pagina de facebook a Festivalului Naţional de Teatru.

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER

7 octombrie 2015