class="">Teodor Corban, un actor excepţional al timpului nostru, omagiat la FNT

Teodor Corban, un actor excepţional al timpului nostru, omagiat la FNT

Aseară, la Cinema Studio, a avut loc proiecţia de gală a filmului “Un etaj mai jos”, în onoarea lui Teodor Corban, deţinătorul rolului principal în cea mai recentă peliculă a regizorului Radu Muntean.

31 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

Aseară, la Cinema Studio, a avut loc proiecţia de gală a filmului “Un etaj mai jos”, În onoarea lui Teodor Corban, deţinătorul rolului principal În cea mai recentă peliculă a regizorului Radu Muntean.

un articol de Florina Tecuceanu

Alături de Marina Constantinescu, pe scenă a urcat o parte din echipa filmului, formată din regizorul Radu Muntean, scenaristul Alex Baciu, directorul de imagine Tudor Lucaciu, actorul Teodor Corban şi venerabila actriţă Tatiana Iekel, care joacă În acest film mama eroului principal, Pătraşcu.

A fost o seară În care, după cuvintele rostite şi emoţiile lăsate “la liber”, pe scenă, mulţi dintre cei care Îşi programaseră să meargă la un spectacol de teatru au renunţat şi au rămas la proiecţie. Şi bine au făcut, pentru că pelicula lui Radu Muntean, mai mult decât un film de artă sau unul “de festival”, a convins şi a Învins toate prejudecăţile din ultimii ani legate de filmul românesc al “noului val”.  

“Am constatat, revăzând filmul şi felicitându-l pe Radu / cum o fac de fiecare dată, printr-un e-mail, iar el Îmi răspunde de fiecare dată cu un „mulţumesc” / că dumneavostră jucaţi un rol  dublu. Adică pe lângă rolul exterior, este rolul acela mental, pe care nu mulţi Îl Înţeleg cât este de dificil / acel rol şi acele cuvinte pe care nu le spuneţi decât prin gesturile pe care le faceţi”, i s-a adresat, În deschidere, regizorul Laurenţiu Damian, lui Teodor Corban. 

Festivalul Naţional de Teatru, aflat la cea de a 25-a ediţie anul acesta, a considerat că vedeta ultimilor ani este Teo Corban, a precizat Marina Constantinescu, selecţioner şi director artistic al festivalului.

“Am dorit să Îi arătăm (lui Teodor Corban, n.r.) consideraţia noastră, nu doar la Cannes sau la Berlin, pe covorul roşu / covorul roşu este şi În România şi este bine să Îl folosim pentru că a face reverenţă În faţa valorii este datoria noastră, a tuturor. Am considerat că oamenii de teatru şi cei de film locuiesc de fapt pe aceeaşi planetă a regiei artei, a seducţiei regizorului şi miracolului actorilor“, a spus Marina Constantinescu.

Aceasta a făcut referire la spectacolul Vizita bătrânei doamne, În regia lui Claudiu Goga, producţie a Teatrului Naţional din Iaşi, În care Teodor Corban joacă rolul principal, Ill, care s-a jucat pe scena TNB cu o seară Înainte şi pe care l-a numit ca fiind “remarcabil“.

 Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

“Ne-am gândit că după teatru, În mod firesc, poate să vină filmul, acolo unde Teo Corban a ajuns foarte vizibil, nu doar În România, ci şi la marile festivaluri. Este actorul român care a ajuns să fie nominalizat la categoria Cel mai bun actor pentru rolul din Aferim. Cariera lui Teo Corban este una spectaculoasă, rafinată, aşa cum este el Însuşi ca actor şi ca om. Seara zilei de ieri a fost plină de emoţie, receptarea spectacolului ne-a oferit certitudinea că valorile teatrului românesc există şi datorită a ceea ce a fost Înainte / o şcoală de regie fabuloasă Ciulei, Esrig, Penciulescu, Pintilie“, a subliniat Marina Constantinescu. 

Teodor Corban a dat dovadă de umor În discursul său de mulţumire. Evident, a fost emoţionat şi măgulit de onorea care i se acordă prin organizarea acestui eveniment.

“Vă mulţumesc că aţi venit. Am mai spus şi o spun din nou / se Întâmplă ceva spectaculos şi neaşteptat. Cariera mea a luat-o vertiginos În sus, În ultimul an. Nu-mi explic, stau şi cuget de ce!…Nu ştiu de ce, dar până acum nu prea am avut noroc pe lume. Pentru că În afară de muncă şi talent, acum cred că mai e ceva. Simt că de un an Încoace, lumea mă bagă În seamă mai mult. Am avut norocul de a lucra cu regizori foarte interesanţi şi În afară de faptul că sunt talentaţi, sunt interesanţi pentru faptul că s-au interesat de mine. Sunt copleşit de faptul că şi colegii de breaslă remarcă rezultatele mele bune de până acum. Este frumos când iei aplauzele de la public / de fapt, pentru asta Îţi şi faci meseria, până la urmă“.

INFO

Un etaj mai jos: După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să Înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

Foto: Adi Bulboacă