class="">Lansări de carte în FNT: Tadeusz Kantor, Camil Petrescu, Gheorghe Ceauşu

Lansări de carte în FNT: Tadeusz Kantor, Camil Petrescu, Gheorghe Ceauşu

Primele lansări de carte din cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2014, au avut loc sâmbătă, 25 octombrie, într-un spaţiu cochet – Ceainăria ArCuB. Volumele prezentate au trezit interesul intelectualilor din diverse domenii, audienţa fiind una selectă.

26 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

Primele lansări de carte din cadrul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2014, au avut loc sâmbătă, 25 octombrie, Într-un spaţiu cochet / Ceainăria ArCuB.

Volumele prezentate au trezit interesul intelectualilor din diverse domenii, audienţa fiind una selectă.

un articol de Maria Sârbu

Seria lansărilor a deschis-o Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” / revista Teatrul azi, care a anunţat o lucrare esenţială apărută pentru prima dată În limba română, „Tadeusz Kantor /Scrieri despre teatru”. Editorul consideră că este o „ediţie eveniment” În spaţiul teatral românesc.

Despre carte a vorbit la lansare Anca Măniuţiu, eseistă şi critic de teatru, ea subliniind că acesta nu este doar un eveniment editorial, ci „un autentic eveniment cultural, care ar trebui celebrat ca atare”. Selecţia textelor a fost realizată de Krzysztof Pleśniarowicz, fost director al Cricotecii de la Cracovia / Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor şi curator al celei mai ample ediţii de până acum a „Scrierilor” lui Kantor.

Traducerea din limba polonă aparţine Sabrinei Daici, iar cartea este publicată cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Editurii Cheiron.

Potrivit editorului, lectura În suită cronologică a manifestelor, eseurilor şi comentariilor se dovedeşte extrem de importantă pentru Înţelegerea gândirii şi practicii sale radicale, surprinzând evoluţia conceptelor-cheie pe care Kantor le-a inventat, dezvoltat, reformulat fără Încetare, până spre finalul vieţii (1990).

Cu prilejul Împlinirii În 2014 a 120 de la naşterea lui Camil Petrescu, au fost prezentate, În FNT, revista Cetatea literară – colecţie completă În ediţie anastatică şi volumul „Comentarii şi delimitări În teatru”- ediţie Îngrijită, note şi prefaţă de Florica Ichim.

Click aici pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

A vorbit la lansare criticul Mircea Morariu, care a subliniat importanţa acestor două lucrări şi, mai ales, valoarea În ansamblu a lui Camil Petrescu, cunoscut „din păcate pentru marea majoritate a concetăţenilor noştri, doar ca autorul a câtorva romane”. Or Camil Petrescu este o personalitate multilaterală: romancier, poet, filosof, dramaturg, constructor de teatru (a fost director al Teatrului Naţional) şi un excelent teoretician de teatru.

De la editor aflăm: „Camil Petrescu a fost şi un redutabil spirit polemic al epocii interbelice, dimensiune ilustrată cu asupra de măsură de bogata sa activitate publicistică. Nici prima, nici cea din urmă gazetă Înfiinţată, condusă şi, adesea, scrisă aproape În Întregime de el, Cetatea literară prezintă o valoare excepţională şi pentru faptul că, În cuprinsul ei, poate fi regăsit «Falsul tratat pentru uzul autorilor dramatici», document de istorie teatrală şi, totodată, exemplu de polemică inteligentă şi civilizată”.

„Camil Petrescu / Comentarii şi delimitări În teatru” sunt două volume ce reunesc Întreaga operă teoretică referitoare la teatru a excepţionalului om de cultură.

Dan Puric Foto: Florin Biolan

În continuarea acestor prezentări, s-a lansat cel mai nou volum al lui Gheorghe Ceauşu / „Pe drumul gândirii axiologice” (Editura Paideia, Bucureşti, 2014). Despre carte şi autor a vorbit Dan Puric, evidenţiind valoarea lucrării şi a omului şi profesorului Gheorghe Ceauşu. Celebrul actor menţiona că această carte, pentru omul de rând, „e destul de departe”, dar, pentru omul de specialitate, „poate să devină profitabilă”.

„Cartea În sine, destul de groasă, după părerea mea este o carte fantastică, pentru că apare la un moment de mare vulnerabilitate sufletească prin care trece destinul valorii”, a spus Dan Puric.

Foto: Florin Biolan