class="">Marina Constantinescu: „Cultura este a noastră, a celor care o facem”

Marina Constantinescu: „Cultura este a noastră, a celor care o facem”

Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Național de Teatru va include 83 de reprezentații, dar și evenimente în premieră: un spectacol producție proprie („West Side Story”), transmisiuni în direct (online și la Sala Epika de la Mall Băneasa) și un ziar al festivalului, a anunțat azi Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT.

6 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Național de Teatru va include 83 de reprezentații, dar și evenimente În premieră: un spectacol producție proprie („West Side Story”), transmisiuni În direct (online și la Sala Epika de la Mall Băneasa) și un ziar al festivalului, a anunțat azi Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT.

de Adina Scorțescu

Un birou de lemn, un sfeșnic cu cinci lumânări, un manechin În rochie lungă (creație Doina Levintza) au constituit decorul atipic pentru conferința de presă dedicată Festivalului Național de Teatru, care a avut loc azi la Teatrul Național București. În afară de Marina Constantinescu, au mai vorbit Aura Corbeanu (directorul executiv al FNT), Ion Caramitru (directorul Naționalului bucureștean) și reprezentanți ai partenerilor și susținătorilor (Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Mall Băneasa, Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni, Ziarul Adevărul).

Ediția 2014 a FNT are un buget de aproape 950 000 de euro și va include 46 de spectacole (dintre care 13 sunt incluse În secțiunea MAEȘTRI), trei expoziții (dedicate Doinei Levintza, lui Ion Manu și lui George Constantin), conferințe, lansări de carte.

Un an al premierelor

Anul acesta, festivalul va include – pentru prima oară În istoria lui – un spectacol producție proprie, un manifest al generației tinere, musicalul „West Side Story”, În viziunea lui Răzvan Mazilu. Muzica va fi cântată live de Orchestra Națională de Tineret, sub direcția muzicală a lui Gabriel Bebeșelea.

O altă premieră este faptul că FNT a „ridicat cortina”, s-a deschis către zonele În care teatrul pătrunde mai greu. Există o colaborare cu revistele glossy, cu Mall Băneasa și cu Tarom (care va include, În cursele din țară și din străinătate, exemplare din ziarul festivalului). „Teatrul nu poate singur. Noi, oamenii de teatru, există În continuă comunicare cu ceilalți. Cultura nu este a nimănui. Este a noastră, a celor care o facem, a celor care se bucură de ea”, a subliniat Marina Constantinescu.

Spectacolul de Închidere a festivalului, „Rinocerii” (de Eugène Ionescu, În regia lui Bob Wilson) va putea fi văzut pe scenă, la Teatrul Național Craiova, dar și pe ecran, În Sala Epika de la Mall Băneasa. 

O noutate este și ziarul propriu, Jurnal FNT, realizat În parteneriat cu Ziarul Metropolis. Publicația va va avea patru ediții și va putea fi găsită În toate instituțiile care găzduiesc evenimentele din cadrul festivalului și pe cursele Tarom. Astăzi a apărut primul număr.

 Marina Constantinescu

Sper ca această ediție să fie freamătul spiritual dinaintea alegerilor.

„Donka – o scrisoare către Cehov”, spectacolul străin din cadrul festivalului, este „una dintre cele mai extraordinare călătorii În lumea lui Cehov, făcută de un om de o mare anvergură culturală”, a declarat Marina Constantinescu, cea care l-a văzut În urmă cu doi ani, Într-un festival de la Bogota. „Acest poem vizual este una dintre cele mai răscolitoare invitații de a te cunoaște pe tine.”

Se joacă pe 29 și pe 30 octombrie, de la ora 20:30, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. 

Foto: Mihaela Marin