class="">Marina Constantinescu, despre FNT 2015: „M-am străduit să fac un sistem, într-o ţară fără sistem“

Marina Constantinescu, despre FNT 2015: „M-am străduit să fac un sistem, într-o ţară fără sistem“

Peste 70 de jurnalişti, oameni de cultură, parteneri şi invitaţi speciali au onorat ieri Conferinţa de presă dedicată celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, organizată de UNITER în Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti.

13 octombrie 2015,  Articole

Peste 70 de jurnalişti, oameni de cultură, parteneri şi invitaţi speciali au onorat ieri Conferinţa de presă dedicată celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, organizată de UNITER În Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Protagoniştii conferinţei au fost: Marina Constantinescu / director artistic al Festivalului, Aura Corbeanu / director executiv FNT şi Ion Caramitru / director al Naţionalului bucureştean.

Conferinţa a fost deschisă de Ion Caramitru, În calitatea sa de Preşedinte UNITER (organizatorul principal al FNT), cu un gând despe cei 25 de ani de Festival Naţional de Teatru, amintind câteva din principalele momente ale istoriei acestui eveniment, cu referiri la devenirea sa de astăzi. 

„Au trecut 25 de ani nu doar de la Revoluţia Română sau de la iniţierea FNT, dar şi de la / după părerea mea lucrul cel mai important În domeniul nostru de activitate / momentul recunoaşterii muncii În teatru ca fiind muncă de creaţie.” Ion Caramitru a vorbit despre statutul de creator al slujitorilor scenei autohtone, despre relaţia dintre creator şi finanţator, dar şi de cei 25 de ani de „statistică a calităţii teatrului românesc, an de an, cu sincopele lui, cu trecerile sale prin criză (şi cea estetică, dar şi cea economică a ţării). Am putea spune, una peste alta, că teatrul românesc Îşi păstrează standardele şi Înălţimea lui calitativă.”

conferinta caramitru

Click pe imagine pentru a vedea GALERII FOTO de la conferință

Vicepreşedintele UNITER Aura Corbeanu a făcut o trecere În revistă a structurii ediţiei a 25-a a Festivalului, subliniind importanţa plasării acestui eveniment sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Vorbind despre premiera absolută a transmisiunilor În direct ale unor spectacole din Festival În cinci oraşe importante ale ţării şi În străinătate (Londra, Viena, Chişinău), ea a relevat unicitatea parteneriatului cu Institutul Cultural Român şi cu Grand Cinema & More Băneasa, prin intermediul căruia se realizează accesul unui larg public la evenimentele din FNT. De asemenea, a fost menţionată importanţa colaborării cu ARCUB, Împreună cu care se realizează / Între altele / multiplele acţiuni de promovare a Festivalului În spaţiul Pasajului Universităţii. Acesta, Între 19 octombrie şi 1 noiembrie 2015, se va transforma În „Pasajul FNT” / loc de defăşurare a Întâlnirilor Între marele public şi artiştii invitaţi, dar şi al ofertelor prezentate de partenerii FNT. O referire specială a fost făcută la lansarea platformei online mystage.ro / proiect UNITER care a creat o casă centralizată de bilete on-line specializată exclusiv pe spectacole de teatru, care pune la dispoziţie doritorilor posibilitatea de a avea acces dimpreună la toate cele 98 de reprezentaţii din Festival şi la informaţii utile despre conţinutul acestora. A fost amintită totodată importanţa colaborării cu Adevărul.ro, a interviurilor speciale oferite În fiecare zi / din 15 octombrie şi până În ultima zi de Festival, a transmisiilor În live-streaming de pe portalul adevărul. ro, care vor putea fi urmărite şi În spaţiile special amenajate din Pasajul FNT.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a făcut În cuvântul său o apreciere calitativă a „poveştilor teatrului românesc” văzute pe parcursul amplului proces de selecţie a spectacolelor din Festival. „Este o ediţie despre prietenie” a subliniat Directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, adăugând: „M-am străduit să fac un sistem, Într-o ţară fără sistem. Până la urmă, peisajul care se poate observa În urma vizionării spectacolelor din această stagiune este unul normal. E un peisaj care, din punctul meu de vedere, dă imaginea revenirii la un echilibru şi la un tip de seriozitate. Ambele m-au marcat, mergând din teatru În teatru; (…) şi cred că din această placă turnantă a fenomenului teatral contemporan vor ţâşni din nou mari spectacole.” Evidenţiind importanţa evenimentelor din ediţia ce va Începe În 23 octombrie, Marina Constantinescu aprecia că „acest Festival este şi un manifest pentru cultura română. Pentru ce are ea esenţial, ce a avut şi ce va avea. O cultură nu dispare peste noapte din neputinţa altora.”

În cadrul Conferinţei de presă FNT au fost invitaţi să ia cuvântul şi Radu Boroianu / preşedintele Institutului Cultural Român, Sergiu Nistor / consilier al Preşedintelui României, Alexandru Oprea / secretar de stat În Ministerul Culturii, Cosmina FrÎncu / CSR Manager al BRD Groupe Société Générale, Oltea Şerban Pârâu / director al Centrului Cultural Media al Societăţii Române de Radiodifuziune şi Mihaela Păun / directorul Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti (ARCUB), care au relevat, fiecare În parte, importanţa Festivalului Naţional de Teatru În peisajul culturii române contemporane şi necesitatea parteneriatelor pe care le susţin.

În cuvântul său, directoarea ARCUB a adus În discuţie şi un subiect delicat al acestor zile / un nou exemplu periculos al anumitor tendinţe de politizare a relaţiilor dintre teatrele capitalei şi administraţie, prin recenta hotărâre a Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti de iniţiere a unor comisii de control şi evaluare a activităţii teatrelor aflate În subordinea Primăriei Capitalei / cu referire specială la „situaţia” Teatrului Odeon. Subiectul a fost dezbătut de participanţii prezenţi În sală, breasla teatrală declarându-se solidară cu directoarea Teatrului Odeon / Dorina Lazăr, cu Întregul şi Îndelungatul său proiect managerial, precum şi cu trupa Teatrului Odeon.

Revenind la subiectul strict al Conferinţei de presă, directorul artistic al FNT a prezentat de asemenea mediile de informare iniţiate de festival, precum şi câteva din momentele speciale ale celei de-a 25-a ediţii, Între care proiecţiile de gală dedicate actorului Teodor Corban şi regizorului Lucian Pintilie. Marina Constantinescu a Încheiat cu precizarea că, În buna tradiţie pe care a instituit-o, ediţia aniversară a Festivalului Naţional de Teatru Îi va fi dedicată anul acesta marelui artist Lucian Pintilie, personalitate remarcabilă a culturii române.

Fotografi: Maria Ștefănescu, Lucian Muntean, Andrei GÎndac

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER

13 octombrie 2015