class="">O expoziţie de rară nobleţe: “Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiţă la miracol”

O expoziţie de rară nobleţe: “Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiţă la miracol”

Momentul deschiderii oficiale a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru va coincide cu inaugurarea expoziţiei “Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schiţă la miracol”.

21 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

Momentul deschiderii oficiale a celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru va coincide cu inaugurarea expoziţiei “Doina Levintza: Costumul de teatru / de la schiţă la miracol”. E o potrivire perfectă: e ca o poartă prin care intri În lumea uluitoare a spectacolului.

Se ridică cortina şi privirea ţi se scaldă Într-un fascinant mister / un univers de care parcă ţi-a fost dor, dar nu ştii să-l fi cunoscut vreodată. Oare poate fi ceva mai frumos pentru un Început de sărbătoare teatrală?

un articol de Maria Sârbu

Doina Levintza / nume predestinat artei! Scenografia ei a fost Întotdeauna un spectacol În sine. Şi aşa cum se menţionează În descrierea expoziţiei, cariera artistei se Împarte atât de armonios pe vasta plajă a scenografiei de teatru, de televiziune şi a modei.

Doina Levintza este „o putere de muncă fascinantă, dornică de expresivitate şi frumos”. Ea „evocă prin simpla pronunţare a numelui său forţa creatoare a unui artist neobosit În a căuta soluţii neaşteptate pentru orice tip de spaţiu şi de personaj”.

Este unul „dintre acei rari artişti la care harul se bazează pe cultură şi cunoaştere”. A lucrat la o sută de spectacole În ţară şi străinătate, semnând scenografia.

A creat decoruri şi costume pentru 220 de emisiuni de televiziune, a organizat 65 de spectacole de modă. Poate de aceea a existat o dificultate În alegerea materialului expoziţional, după cum ne-a spus şi Irina Tapalagă, director de imagine al festivalului şi curator al expoziţiilor din FNT 2014. Dar şi mai greu e să găseşti astăzi În depozitele teatrelor costume din spectacolele care nu se mai joacă.

Totuşi, Irina Tapalagă ne asigură că ceea ce vom vedea În expoziţie ne va fascina, că titlul „Doina Levintza: Costumul de teatru / de la schiţă la miracol” spune aproape totul despre creatoare: cum Începe lucrul la un spectacol cu un regizor / de la schiţe, de la creion, de la nişte linii şi ajunge la lucrurile fabuloase pe care ea le face şi pe care o să le vedem În expoziţie.

Costumele marilor spectacole

„Este o expoziţie de costum de teatru şi nu are legătură cu moda. E altă Doina Levintza. O să vedem costume – un baroc fascinant, suprapuneri de materiale, diverse texturi… Costumele din expoziţie au aproape un simţ tactil şi sunt din spectacole celebre, precum «Richard al II-lea», «Richard al III-lea», «Societatea de vânătoare»” etc, a remarcat Irina Tapalagă, adăugând că Împreună, adunând costumele, au creat câte o lume pentru fiecare regizor, din cei zece aleşi pentru expoziţie, Între care Andrei Şerban, Mihai Măniuţiu, Dragoş Galgoţiu, Dan Puric şi, desigur, György Harag (din spectacolele căruia vor fi folosite fotografii ale costumului). Curatorul ne-a mai spus că au Încercat să facă o mică lume, lucrurile fiind separate prin lumină.

Dar mâna şi ochiul Doinei Levintza străbat toată expoziţia. E semnătura ei!

doina levintza

Costumele s-au găsit greu, o parte le avea creatoarea. „Viaţa unui costum e destul de tristă. Am căutat În teatre şi nu prea erau costume. S-au pierdut, pentru că teatrele au trecut ba printr-o inundaţie, ba printr-o mutare… Am căutat cam peste tot”, a spus vădit Întristată Irina Tapalagă. În opinia sa, un costum se bucură de lumina reflectoarelor cât e pe scenă.

După aceea, viaţa lui continuă Într-o magazie / În cel mai fericit caz, dacă rămâne acolo. Uneori Însă e transformat În altceva, alteori e aruncat. Trist! Or, costumele Doinei Levintza sunt opere de artă!

Click pe acest link pentru a vedea o GALERIE FOTO cu expoziţia Doinei Levintza

„La noi, când intri În depozit miroase a naftalină şi a tristeţe. Sunt costume care ar trebui păstrate ca nişte opere de artă. Poate nu toate, dar acestea, atât de bine lucrate, din materiale atât de preţioase – mătăsuri, brocarduri, catifele, pasmanterii – unele cu fir de aur… Ar trebui păstrate, după ce s-a Încheiat viaţa spectacolului”, a mai spus Irina Tapalagă.
Cele aproximativ 50 de costume sunt puse pe nişte manechine. Există şi accesorii care creează acea lume din spectacol. Desigur, Doina Levintza „excelează la accesorii, e senzaţională”.

levintza

Expoziţia are două spaţii. Primul e cu desene, schiţe – e ca un Început. Acolo e masa de lucru, cu lumini, cu eşantioane, cu creioane şi desene, cu fotografii pe pereţi. Apoi se intră În Încăperea mai mare, În al doilea spaţiu. Există „o cortină simbolizată; intri deja Într-o lume a spectacolului, unde e costumul finalizat”.

Da, vom avea parte de o expoziţie de rară nobleţe.

Vernisajul este programat la 24 octombrie, ora 21.30, la Teatrul Naţional Bucureşti, În foaierul Sălii Media. Expoziţia va putea fi văzută până la 30 noiembrie.