class="">Festivalul Național de Teatru 2022: Dramaturgiile prezentului – lecturi performative

Festivalul Național de Teatru 2022: Dramaturgiile prezentului – lecturi performative

În seria de evenimente complementare propuse de Festivalul Național de Teatru, mai exact în secțiunea INTERSECȚII ÎN FNT, se regăsește și modulul Fragil. Dramaturgiile prezentului – un program menit să pună în dezbatere problematici acute abordate de dramaturgia europeană și locală. Acesta propune publicului festivalier patru spectacole-lectură.

7 noiembrie 2022  Stiri, Comunicate de presă FNT

Modulul de lecturi performative aduce în prim-plan texte de o acută actualitate, texte pe teme care ne provoacă să reflectăm lucid și empatic la istoriile fluide pe care le trăim în perimetrul unor granițe tot mai fragile. Sunt texte care vorbesc despre realități urgente – încălzirea climatică, sinuciderea asistată, abuzul și hărțuirea -, texte care oglindesc transformări sociale și politice pe care nu le putem ignora. Și pentru că ne dorim ca aceste realități să fie dezbătute, am invitat, după fiecare lectură, specialiști și specialiste care ni le vor contextualiza, oferindu-ne astfel un cadru extins de analiză.” – Mihaela Michailov- curator FNT 2022

 Evenimentele sunt programate în zilele de 8, 9, 11 și 12 noiembrie de la ora 16:00, la Sala Media a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Regia acestor producții din FNT-32 este semnată de Bobi Pricop, iar cadrul scenografic îi aparține lui Theodor Niculae. Programul detaliat poate fi găsit pe site-ul festivalului www.fnt.ro .

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Iată lista manifestărilor înscrise în modulul dedicat lecturilor performative din FNT 2022:

  

Dumnezeu” – de Ferdinand von Schirach

(producător: Festivalul Național de Teatru, 2022, cu sprijinul: Goethe-Institut București)

Regia: Bobi Pricop

Dumnezeu” abordează problema asistenței medicale în caz de sinucidere pe fondul dispozițiilor de drept constituțional și penal din Republica Federală Germania.

Herta Gartner, o femeie sănătoasă din punct de vedere fizic și psihic la 78 de ani, nu își dorește să mai trăiască după decesul soțului său. Ea solicită un medicament care să- pună capăt vietii. Medici, avocați, preoți, oameni de etică, statul și societatea se îndoiesc dacă o pot ajuta în demersul ei. Comisia de etică discută cazul. Acesta e subiectul noii piese semnată de Ferdinand von Schirach, în care moartea umană se „negociază”. Și, ca și în prima sa piesă de teatru „Teroare”, trebuie să dăm noi înșine o sentință la final. Cui îi aparține viața noastră? Cine decide asupra morții? Cine suntem noi? Și cine vrem să fim?

Detali: – https://fnt.ro/2022/dumnezeu-lectura-performativa/

Spectacol-lectură urmat de discuții cu publicul

Moderatoare: Irina Wolf

Expert invitat: Emilian Mihailov, specialist în bioetică

8 noiembrie, ora 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media

  

Superglue” – de Tim Crouch

(producător: Festivalul Național de Teatru, 2022)

Regia: Bobi Pricop

Superglue” spune povestea unui grup de activiști de mediu care se adună la un mormânt dintr-o zonă împădurită pentru a își lua adio de la un prieten care a murit în timpul unui protest. Pe măsură ce se adună apar și niște bannere, și oamenii încep să discute despre trecutul și viitorul lor, despre acțiuni pașnice versus acțiuni violente, despre cum societatea nu îi ia în seamă și le subevaluează misiunea. Inițial, avem impresia că acești activiști sunt de vârsta actorilor care le joacă rolurile. Pas cu pas ne dăm seama că e povestea unui grup de activiști de mediu mai în vârstă – personaje vârstnice interpretate de actori tineri fără a mima bătrânețea. Se nasc paralele între vârsta înaintată și adolescență într-un spectacol care ne invită cu delicatețe la o înțelegere inter-generațională a viitorului planetei noastre.

Detalii: – https://fnt.ro/2022/superglue-lectura-performativa/

Spectacol-lectură urmat de discuții cu publicul.

9 noiembrie, ora 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media

  

Neputință”, „Bolovan” și „N-am fost acolo

(producător: Festivalul Național de Teatru, 2022)

Regia: Bobi Pricop

În cadrul actualei ediții a Festivalului Național de Teatru a fost lansat un concurs de piese scurte, Dramaturgie contemporană locală în FNT 2022. Din cele 45 de texte înscrise, juriul format din Maria Manolescu, Alina Nelega și Peca Ștefan a ales trei texte (Neputință de Alexander Hartmann, Bolovan de Anamaria Feraru și N-am fost acolo de Raluca Mirescu Ungureanu), pe baza cărora s-a coagulat o lectură performativă. Textele abordează problematici socio-politice acute și explorează limbaje dramaturgice experimentale. Pe parcursul lunii octombrie, au avut loc întâlniri și ateliere comune și individuale, prin care dramaturgii selectați au putut discuta și dezvolta textele cu ajutorul mentorilor și al colegilor.

Detalii: – https://fnt.ro/2022/neputinta-bolovan-si-n-am-fost-acolo-lectura-performativa/

Spectacol-lectură urmat de discuții cu publicul.

11 noiembrie, ora 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media

  

Schwarzindividele” – de Martyna Wawrzyniak

(producător: Festivalul Național de Teatru, 2022)

Regia: Bobi Pricop

Muzica live: Eduard Gabia

Textul este un studiu al micilor obsesii, al frustrărilor și perversiunilor cotidianului, pentru care nu există loc în realitatea socială codificată. Refulate din spațiu public, poveștile și experiențele antieroinelor cer în mod surprinzător să le urmărim și să le dăm voce.

Detalii: –  https://fnt.ro/2022/schwarzindividele-lectura-performativa/

Spectacol-lectură urmat de discuții cu publicul.

12 noiembrie, ora 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media