class="">Festivalul Național de Teatru – Realități teatrale în dezbatere

Festivalul Național de Teatru – Realități teatrale în dezbatere

Dezbaterile organizate în cadrul celei de-a 32-a ediții a Festivalului Național de Teatru onorează două personalități ale teatrului internațional, dispărute recent: Peter Brook și Hans-Thies Lehmann. Totodată, aceste dezbateri publice se vor focusa și pe tematici ce au marcat fenomenul artelor performative locale și internaționale în ultimul timp: hărțuirea și abuzurile din facultățile de teatru, cu accent pe soluții și transformări din mediile academice; statutul lucrătorului cultural și iminentele provocări cu care se confruntă sectorul independent; strategiile repertoriale ale teatrelor pentru copii și adolescenți din România și rolul programelor de educație teatrală în școli. Discuțiile cu public, cu intrare liberă (în limita locurilor disponibile), se vor desfășura în Sala „Coloane” de la ARCUB-Gabroveni și vor fi moderate de cunoscuți critici de arte ale spectacolului.

Vă prezentăm principalele evenimente din această secțiune, în ordinea cronologică a desfășurării lor în programul FNT 2022:

3 noiembrie 2022  Stiri, Comunicate de presă FNT

Peter Brook, un secol de teatru

Peter Brook a fost mai mult decât un om de teatru. Pentru foarte mulți dintre noi, el a reprezentat teatrul însuși. Parte din arta spectacolului european de astăzi se înrădăcinează în marile cotituri estetice pe care le-a propus Brook. Tocmai de aceea, a vorbi despre istoria personală a acestui om înseamnă, în definitiv, a vorbi despre istoria recentă a teatrului. George Banu, Andrei Șerban, Felix Alexa l-au cunoscut îndeaproape, mărturiile lor alcătuind liniile de adâncime ale unui portret pe care ni-l dorim cât mai persistent, cât mai rezistent la… uitare.

Invitați: regizorii Andrei Șerban și Felix Alexa, precum și profesorul George Banu de la Paris.
Moderator: Călin Ciobotari
10 noiembrie, ora 12:00, DEZBATERE ONLINE, pe www.fnt.ro

Hans Thies Lehmann și moștenirea teatrului postdramatic

Profesorul de renume internațional Hans-Thies Lehmann, recent dispărut dintre noi, va rămâne unul dintre cei mai eminenți cercetători în domeniul teatrului german. A fost președinte al Societății Internaționale Brecht și un expert de seamă în studiul operelor lui Bertolt Brecht și Heiner Muller. Studiul său revoluționar Postdramatic Theatre (1999) – tradus în prezent în peste douăzeci de limbi – a adus o contribuție esențială la teoretizarea teatrului internațional contemporan și a practicii spectacolului.

„Cartea lui Lehmann, Teatrul Postdramatic, a apărut în 1999 și a fost rapid tradusă peste tot în lume, devenind un instrument esențial de înțelegere și analiză a tendințelor teatrale detectate începând cu a două parte a secolului XX.

În 2009, când am comisionat traducerea ei în limba română pentru FNT, era deja tradusă în mai mult de zece limbi și intrase în bibliografiile cursurilor de teatru și artele spectacolului în mai multe universități din lume. Am avut șansa de a-l coopta pentru versiunea în limba română pe germanistul și omul de teatru Victor Scoradeț, iar lansarea cărții a fost însoțită de o conferință pe aceeași temă susținută de Hans Thies Lehmann la UNATC București, la invitația FNT. La mai bine de două decenii de la apariția inițială a cărții și mai mult de un deceniu de când această a apărut și la noi, teoria teatrului postdramatic a devenit un reper pentru toate discuțiile despre artă spectacolului contemporan, dar încă nu este foarte prezentă, din păcate, în spațiul cultural românesc. În FNT 2022 încercăm să redeschidem discuția despre teatrul postmodern și urmările sale pe scenă lumii.” (Cristina Modreanu)

Invitați: Victor Scoradeț – critic și Andrei Măjeri – regizor
Moderator: Cristina Modreanu
11 noiembrie, ora 11:00 – ARCUB, Sala Coloane

Abuzul în mediul artistic. Cum creăm spații sigure?

Discuția despre abuzurile din lumea artistică s-a deschis în România în acest an, la cinci ani după ce a izbucnit la nivel mondial. Ca și în restul lumii, mărturiile despre umiliri, intimidări, hărțuiri sexuale în școlile și instituțiile teatrale arată că problema este sistemică. Soluționarea ei presupune o reformă deopotrivă a mentalităților și a structurilor. Ce trebuie schimbat în mediul teatral astfel încât să devină un spațiu sigur pentru toți cei care activează aici?

Invitați: Katia Pascariu și Oana Mardare – actrițe, Theodor-Cristian Popescu – regizor
Moderator: Oana Stoica
12 noiembrie, ora 11:00 – ARCUB, Sala Coloane

Statutul artistului – despre muncă, serviciu public și generația de sacrificiu din cultură

O aspirație care în curând împlinește 30 de ani. O promisiune veșnică, despre „recunoaștere”, o cultură cu o „singură viteză” – nu două, a culturii de la stat și a precarității din independent –, protecție socială și drepturi egale.

Pandemia a arătat, brutal, cât de singuri și lipsiți de orice plasă de siguranță sunt cei care lucrează în cultura independentă, fără contracte de muncă, fără asigurare de șomaj și, în multe cazuri, fără asigurare medicală. La marginea statului, deși în centrul lui simbolic.

O întreagă generație, cea post-1989, a trebuit să-și sacrifice, în mare parte, viața personală în numele artei. Ce soluții avem pentru viitor? Ce înseamnă „recunoaștere” a muncii lor? Problemele se văd cu ochiul liber – dar ce putem imagina în loc?

Invitați: Ilinca Manolache și Alex Radu – actori, David Schwartz -regizor
Moderator: Iulia Popovici
13 noiembrie, ora 11:00 – ARCUB, Sala Coloane