class="">Lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc, ediția a 3-a

Lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc, ediția a 3-a

8 noiembrie | 18:30 – Teatrul Odeon, Sala Studio

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc este o platformă digitală creată pentru a oferi conținut nou, de specialitate, dar și pentru a agrega, în același timp, informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole cult ale teatrului românesc.

Platforma a ajuns la cea de-a treia ediție, iar dacă la edițiile anterioare cercetarea s-a concentrat pe perioada modernă a teatrului românesc, 1950-1990, în 2022 DMTR a documentat memoria teatrului din perioada 1989-2000. Marii regizori care încă sunt reperele mișcării teatrale de la noi – Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Gábor Tompa, Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija – au creat în această perioadă spectacole ce definesc istoria recentă a teatrului românesc și își merită locul în memoria culturală a scenei românești. Actorii „generației de aur” au ajuns la maturitate artistică în această perioadă, creând marile lor roluri.

Profilurile de artiști și spectacole sunt create de o echipă complexă, de peste 50 de oameni, alcătuită din specialiști în teatru care au scris articole introductive, din perspectivă contemporană, și studenți la facultățile cu profil de teatru, care au strâns materialele conexe pentru fiecare dintre ele. Autoarea conceptului, criticul de teatru Cristina Modreanu explică: „Am lucrat foarte strâns cu colegii de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea de Arte din Tg. Mureș, în special cu doamnele profesoare Miruna Runcan și Raluca Blaga, pentru a stabili listele de noi intrări în dicționar, pentru a coordona studenții și autorii și pentru a completa profilurile multimedia.”

În acest moment proiectul însumează 150 de intrări de dicționar.

https://www.dmtr.ro/