class="">GEORGE BANU / LA FRONTIERA CORTINEI (Expoziție de Oana Maria Cajal)

GEORGE BANU / LA FRONTIERA CORTINEI (Expoziție de Oana Maria Cajal)

Vernisaj: 22 octombrie | 12:30 – ARCUB, Sala Coloane

Expoziția poate fi vizitată în perioada:

20-30 octombrie 2023, în intervalul orar 10:00-18:00.

Picto – impulsuri, grație acestui cuvînt compozit Oana Maria Cajal își asumă energia care îi determină gestul plastic. Nu o meditație ci un impuls explicit, o forță dinamică, un apel intens se manifestă  în operele sale. Opere ce pot fi puse sub semnul complexității care asociază ecourile istoriei, amprentele culturale, amintirile personale. Picto – impulsuri ale unei artiste ce nu refuză nimic și admite impuritatea epocii pe care o comunică în confuzia ei vertiginoasă. Le privim și identificăm personaje, situații, dar mai presus de orice seduce curentul subteran care le animă. Iată expresia unui conglomerat agitat ce refuză unitatea pentru a afirma și asuma diversitatea lumii.” (George Banu)

Curator: Oana Maria Cajal

Prezintă: Marina Constantinescu

Cu sprijinul: Festivalului Național de Teatru și al ARCUB

Despre Oana Maria Cajal, George Banu afirma: „Operele Oanei Cajal captivează prin tensiunea între agresivitatea liniei și fastul culorilor. Ele oferă un dialog al contrariilor vii, nedomesticite. Dar, uneori, intervin ici și colo accente nostalgice, amintiri și evocări; accente ce tempereză acest conflict prim, intens, vital, memorabil.”

„Recent, Bită mi-a trimis o imagine care m-a subjugat instantaneu.

Ecran de un negru definitiv pe care luna plină, efigie enigmatică, apare simultan oglindă

și reflector implacabil, punct de convergență predestinat, al dorurilor noastre cosmice.

Indicația lui Bita, «un vis de noapte de vară».

In anii statornicei noastre prietenii, din copilărie și până acum, am descoperit că în fiecare mesaj de la Bită se ascunde, voalată, o invitație la călătorie. O chemare căreia eu mă simt întotdeauna inspirată să-i răspund. Cuvintele sau imaginile din mesajele lui mă incită, repere misterioase ascunse în culisele vieții, pe parcursul inițiatic către centrul Ființei noastre, la Frontiera Cortinei. Acolo unde amintirile se adună cu răscolitoare smerenie, acolo unde se pulverizează tainic fragmente de decor ancestral, obiecte scenice învechite de dor, șoaptele sufleur-ului, rătăcite din texul lui Prospero, acolo unde Majnun tânjește veșnic să ajungă odată cu noi, în spotlight-ul nostalgiei împărtășite.  Acolo unde din cenușa apocalipsului modern, renaștem pe aripile prieteniei și amintirii.

Acolo unde îl așteptam pe Biță acum o sută de ani, cocoțată în castanul bătrân de la poarta copilăriei mele.

Îl așteptam să apară pe bicicletă, de la Buzău, timpul fluturându-i în vânt asemeni eșarfei  blânde și amăgitoare pe care el o poartă încă mereu, cu aceeași eleganță inefabilă, înnodându-i și deznodându-i ezitările. La sosire, zâmbea epuizat, își mai strângea două găuri la cureaua pantalonilor și lăsa umbrele castanului să-i învăluie eternitatea secundei «fostului să fie» în efemerul sclipirii unei aluzii intime, discrete, a ceea ce «va fi să fie».

În imaginea primită de la Biță cortina nopții se animă subit de vraja speranței, fisura de lumină a lunii mi se așterne în față, pagină irezistibil de albă, pe care visele din care e făcut Biță îmi invocă acum întruparea.” (Oana Maria Cajal. 9 septembrie 2019, București)

Oana Maria Cajal este dramaturg premiat, scenarist, artist plastic și poet. Este licențiată a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București.  În 1980 emigrează în SUA cu o bursă oferită de American Theatre Critics Association. Oana Cajal a obținut un Master în Playwriting de la University of California San Diego. Prima ei piesă, East European Tetralogy, a fost nominalizată Best Play of The Year de către San Diego Theatre Critics Circle.  Majoritatea pieselor ei de teatru au fost produse cu succes pe întreg teritoriul Americii de Nord.

„Ultimul Pact (O Enigmă Teatrală)” a obținut premiul pentru „Cea mai bună piesă a anului 2011”.  Scenariul ei pentru filmul de lungmetraj „Poarta Albă” a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun scenariu”, la Premiile Gopo 2015.

Oana a revenit la arta grafică cu volumul de Pictopoeme „Solenodon” și seria expozițională de pictură „Posters for Unwritten Plays” („Afișe Pentru Piese Nescrise”).

A avut numeroase expoziții personale în Canada, România, Statele Unite.

Pentru ea, teatrul și artele vizuale, imaginea și cuvântul sunt întotdeauna intrinsec conectate.

Oana Maria Cajal este alumna a New Dramatists din New York, a primit bursele Fulbright și NEA (National Endowment for The Arts), este membră a Dramatists Guild of America, Playwrights Guild of Canada, Uniunea Teatrală din România (UNITER), Uniunea Scriitorilor din România (USR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Uniunea Artiștilor Plastici (UAP), Multimedia.

(Picto-Impulsuri / New Media Art)

Video: Portrete La Frontiera Cortinei