class="">Gertrude

Gertrude

28 octombrie | 19:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Studio

 

Rescrierea poveștii enigmaticului prinț danez, Hamlet, din perspectiva dramaturgului Radu F. Alexandru, spulberă multe dintre incertitudinile piesei Marelui Will conferind celebrelor personaje sensuri și valențe nebănuite.

CUMPĂRĂ BILETE

[same_day_events_link]

De: Radu F. Alexandru

 

Distribuția:

Gertrude: Claudiu Bleonţ

Claudius: Mircea Rusu

Hamlet: Marius Manole

Horațio: Alexandru Potocean

Duhul:  Marius Bodochi

Polonius: Paul Chiribuță

Ofelia:  Lari Giorgescu

Regia: Silviu Purcărete  

Scenografia: Dragoș Buhagiar  

Muzica originală: Vasile Șirli

Producător: Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București   

„În Gertrude, Regina-mamă, purtătoarea vinii supreme, devine mintea diabolică din spatele unui scenariu despre adulter, minciună, crimă și putere. Cine este ucigașul Regelui? Merită el pedeapsa sau iertarea? Tatăl l-a ucis pe tată? ‒ sunt întrebări ce-și caută răspunsul într-o acțiune în care motivații suspecte se întrepătrund cu momentele de suspans ale unui thriller. Autorul nu se dezice de interogația shakespeariană înfățișându-ni-l pe tânărul Hamlet ‒ cu toate angoasele lui ‒ neobosit în căutarea adevărului, îmbrățișând, într-un final, moartea ca eliberare, scârbit de toți și de toate”.

Prin această nouă creație, care onorează atât Naționalul bucureștean, cât și Festivalul Național de Teatru 2023, este remarcată revenirea în București a creatorului Silviu Purcărete. Ultima dată a montat într-un teatru din Capitală cu unsprezece ani în urmă și tot la TNB – „Conul Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț protagoniști.

Într-un interviu acordat de Silviu Purcărete pentru Rock FM, remarcabilul regizor spunea că a ezitat ani de zile să lucreze în București: „Și la Teatrul Național din București am ezitat ani de zile să lucrez. Până la urmă, am cedat la rugămințile lui Pino Caramitru. Această montare (…) o fac în urma promisiunii pe care i-am făcut-o lui”.

Vorbind despre dramaturgia lui Radu F. Alexandru, în postfața volumului „Teatru 7”, Silviu Purcărete spune: „Ni se sugerează de la început că nicio soluție de salvare nu e posibilă pentru ca totul să se încheie în focul de artificii al unui triumf cinic al eșecului. Adresându-se mai mult minții decât inimii, piesele lui Radu F. Alexandru te încîntă în mod paradoxal tocmai datorită jubilației sarcastice care însoțește fiecare situație, fiecare replică”.