class="">Gheorghe Dinică. „Marele singuratic” de Ion Moldovan

Gheorghe Dinică. „Marele singuratic” de Ion Moldovan

Editura Ecou Transilvan 2023

Gheorghe Dinică a fost un actor uriaș, cu o uluitoare precizie a mijloacelor de expresie, adaptate la forma artistică, în cadrul căreia se manifesta: teatru, film, televiziune, radio. Talentul lui se răsfrângea asupra întregului ansamblu artistic, căci toți partenerii lui de scenă sau de platou se străduiau, într-un fel sau altul, să se înalțe la calitatea unei arte absolut copleșitoare.

CUMPĂRĂ CARTEA

Preț: 50.00 lei

Data lansării: duminică, 29 octombrie, ora 11:30

Prezintă: Irina Margareta Nistor – critic de film, Domnica Țundrea – realizator emisiuni culturale, Ion Moldovan

Dialogurile conduse de Ion Moldovan sunt vii, incitante, prietenești, pornite din pasiunea de a investiga, de a merge cât mai departe, pentru a afla aspecte până acum necunoscute ale vieții și personalității lui Gheorghe Dinică: un împătimit de teatru, cu un instinct histrionic aparte, a cărui amintire continuă să fie foarte vie. Cartea se citește pe nerăsuflate și din ea se desprinde imaginea unui Gheorghe Dinică „altfel”, dincolo de anecdotica binecunoscută, de un gust îndoielnic, care învăluie de obicei poveștile despre actori. Nu suntem, nu putem fi egalii unui vârf artistic precum a fost Gheorghe Dinică, pare a ne transmite cartea – și trebuie să ne raportăm la el conștienți fiind, în permanență, că am fost contemporani cu un geniu.

Completându-i portretul imaginar cu amintirile, perspectivele, ecourile pe care le oferă și le naște cartea, figura Actorului capătă un contur și mai pregnant, și mai elocvent, definindu-se prin vibrație și incandescență și câștigând culoare, prezență, emoție. (Domnica Țundrea)