class="">Munca actorului asupra rolului, de K.S. Stanislavski

Munca actorului asupra rolului, de K.S. Stanislavski

Editura Nemira 2023

Prin volumul Munca actorului asupra rolului, K.S. Stanislavski încheie trilogia dedicată „sistemului” său, care a revoluționat modul de a privi lumea și de a o reda pe scenă. Concepută mai degrabă ca un ghid, și nu ca un manual de instrucțiuni, această lucrare examinează metodele prin care un actor își construiește personajul, pornind de la piese extrem de contrastante, cum ar fi Prea multă minte strică, de Griboedov, Othello, de Shakespeare, sau Revizorul, de Gogol.

CUMPĂRĂ CARTEA

Preț: 49.99 lei

Data lansării: duminică, 29 octombrie, ora 13:30

Participă: Raluca Rădulescu, Catinca Drăgănescu, Irina Cerchia

Urmărind procesul actorului de la prima lectură până la finalizarea spectacolului, Stanislavski explorează modul de abordare a rolurilor, făcând trecerea de la stilul demonstrativ, „teatral” de a juca la cel autentic, axându-se pe adevărul personajului, pe etapele de cunoaștere, de trăire și de întrupare ale rolului sau pe situațiile date ale piesei. El arată cum poți crea o viață interioară care să dea substanță cuvintelor autorului, conturând, de-a lungul textului, imaginea unui artist autentic, care uneori eșuează, dar care întotdeauna caută răspunsurile pline de adevăr.

În volumul de față, am inclus și lucrarea Etica, al cărei scop nu e doar acela de a propune o conduită etică a actorului, ci și de a oferi informații suficient de atrăgătoare și de folositoare pentru cei care aleg o meserie plină de mistere, dar și de reguli.

„Stanislavski a propus o abordare cu totul inovatoare, o nouă tehnică de actorie bazată pe o analiză profundă a liniei personajului, a logicii acțiunilor, a evenimentelor și situațiilor date, axată pe dezvoltarea unei partituri de acțiuni fizice și psihologice.” (Nikita Betehtin)

„Nu stă în puterea mea să definesc iubirea din punct de vedere științific. Asta e treaba psihologilor. Arta nu e știință, deși trăiește în armonie cu știința. Ca actor, eu trebuie să extrag permanent material de creație și cunoștințe din viață și din știință, dar în momentele de creație m-am obișnuit să-mi trăiesc propriile sentimente creatoare, să apelez la impresii noi sau experimentate înainte, la percepții, la intuiție… M-am obișnuit să le cer ajutorul în toate momentele importante ale vieții creatoare. Și de data asta nu-mi voi trăda obiceiul artistic, nu voi amesteca arta și știința în momentul creației. Pentru asta există o mulțime de vânători, dar eu nu sunt unul dintre ei.” (K.S. Stanislavski)