class="">Scrisori către Génica Athanasiou de Antonin Artaud

Scrisori către Génica Athanasiou de Antonin Artaud

Editura Nemira 2023

Un volum inedit de scrisori de dragoste și de revoltă, care ne invită în intimitatea unuia dintre cei mai controversați reprezentanți ai avangardei: ANTONIN ARTAUD.

CUMPĂRĂ CARTEA

Preț: 49.99 lei

Data lansării: duminică, 29 octombrie, ora 14:00

Participă: Irisz Kovacs și Irina Cerchia

  

În Scrisori către Génica Athanasiou, fiecare epistolă conține o variațiune pe tema iubirii pe care Antonin Artaud i-a purtat-o celei care i-a fost muză și parteneră. Cu un profil ce se conturează în absență, aceste scrisori ne-o dezvăluie pe actrița Génica Athanasiou, pe numele adevărat Eugenia Tănase, căreia Artaud îi încredințează propria viață interioară, cu tumultul și derapajele sale – rețeaua absconsă a minții sau sentimentul separării sufletului de corp –, dar și imagini exterioare, care îi amintesc de frumusețea ei olimpiană  – o lună crescută deasupra apelor, ca o floare imensă de lumină bolnavă, o mică plajă răcoroasă din Cavalaire-sur-Mer, caramelele de la Lutetia, marea, cu imensitatea ei maladivă.

Însă nevoia de a fi înțeles, iritarea de a nu fi înțeles, reproșurile, exigențele formulate uneori cu blândețe, alteori cu violență ne vorbesc mai ales despre chinul unui om închis în propriul absolut, preocupat constant de o comunicare pe care nu o poate înfăptui așa cum ar vrea.

Dedicată oamenilor mileniului al treilea, captivi în epoca tehnologiei, această corespondență reprezintă nu doar expresia unei pasiuni explozive, care împrumută, în decursul a două decenii, mai multe măști – obsesie, recunoștință, mânie, renunțare –, ci și un document psihologic, clinic, am putea spune, căci Artaud descrie cu o luciditate șocantă suferințele nesfârșite ale trupului și spiritului său.