class="">Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare (Expoziție)

Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare (Expoziție)

Vernisaj: 24 octombrie | 17:00 – Teatrul ODEON, foaierul Sălii Majestic

Expoziția poate fi vizitată în perioada: 20 octombrie – 5 noiembrie 2023, înaintea spectacolelor programate la Sala Majestic a Teatrului ODEON.

Forumul Cultural Austriac prezintă în cadrul FNT expoziția „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” imaginată de arhitecta româncă Loredana Stasisin ca un original puzzle continental care prezintă modurile durabile de administrare a moștenirii culturale.

Curator: arhitecta româncă Loredana Stasisin

Producător: Forumul Cultural Austriac

Proiect realizat cu sprijinul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, conceput special pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

 

Când trăiește cu adevărat clădirea unui teatru? Poate un monument istoric să mai fie în pas cu vremurile și la peste un secol de la construirea lui? De la asemenea întrebări pornește un amplu demers de cercetare întreprins, la inițiativa Forumului Cultural Austriac București, de către arhitecta și specialista româncă în monumente istorice, Loredana Stasisin. Aceasta a explorat secretele a 11 dintre cele câteva zeci de teatre construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în toată Europa de către celebrul birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer.

Expoziția „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitareși platforma web https://www.fellner-helmer.theater/ deschid ușile unor edificii emblematice din Graz, Viena (Austria), Zagreb, Rijeka, Varazdin (Croația), Budapesta (Ungaria), Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara (România). Dincolo de rețeta arhitecturală modernă (chiar și azi, la peste un secol distanță) și de succes, imaginată special pentru nevoile culturale ale comunităților locale, aceste piese ale unui original puzzle continental vorbesc despre modurile durabile de administrare a moștenirii culturale.