class="">„Lecția” – Eugène Ionesco prin ochelarii lui Horațiu Mălăele

„Lecția” – Eugène Ionesco prin ochelarii lui Horațiu Mălăele

„Lecția” de Eugène Ionesco a avut premiera în mai 2009 și este una dintre producțiile memorabile ale Naționalului bucureștean, un spectacol de autor în care Horațiu Mălăele are o ipostază dublă – regizor și interpret al rolului principal. Îl puteți revedea în Festivalul Național de Teatru, la secțiunea MAEȘTRI, pe 29 octombrie.

14 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

„Lecția” de Eugène Ionesco a avut premiera În mai 2009 și este una dintre producțiile memorabile ale Naționalului bucureștean, un spectacol de autor În care Horațiu Mălăele are o ipostază dublă – regizor și interpret al rolului principal. Îl puteți revedea În Festivalul Național de Teatru, la secțiunea MAEȘTRI, pe 29 octombrie.

Lecţia lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură. Pe de altă parte, prostimea contemplativă, o masă de manevră la Îndemâna casapilor investiţi. Cum lumea n-a Învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un Îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă,” a declarat Horațiu Mălăele. 

Piesă Într-un act, „Lecția” s-a jucat prima oară În 1951 și este considerată unul dintre cele mai importante texte din teatrul absurdului. Acțiunea se desfășoară În biroul și În sufrageria dintr-un mic apartament francez. Profesorul (pe la 50-60 de ani, interpretat de Mălăele) Își așteaptă noua elevă (o fată de 18 ani, interpretată de Aylin CadÎr). Menajera profesorului (Victoria Dicu) se Îngrijorează de sănătatea lui. Profesorul e revoltat de ignoranța elevei, În timp ce ea devine din ce În ce mai tăcută și mai retrasă. Pe măsură ce lecția se desfășoară, absurdul capătă proporții…

„Cuvintele Înşiruite sunt paralele cu emoţia. O fantasmagorie. Pare o distracţie: râzi până Îţi dai seama că Profesorul e maniac. Până când absurdul trece În dramă. Horaţiu Mălăele are darul de a face publicul sa râdă. Regizorul şi actorul Mălăele te poate duce În zona comicului, dar În acest caz nu până la final, ci până când este «Împins totul până la paroxism»”, nota Maria Sârbu În Jurnalul Național. 

Finalul? Îl descoperiți singuri. Vă spunem doar atât: e o Închidere a cercului – o nouă lecție, o nouă elevă (interpretată de Diana Stancu /Andreea Tănase). 

INFO 

Horațiu Mălăele semnează nu doar regia spectacolului, ci și scenografia. Ilustrația muzicală: Dinu Giurgiu. Costume: Florilena Popescu Fărcăşanu 

Spectacolul se joacă pe 29 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, În centrul vechi al Capitalei.

Biletele costă 77 de lei; se găsesc la casa de bilete a Teatrului de pe Lipscani, dar și online. 

 

Foto: Augustin Bucur