class="">În deschiderea FNT. Solidaritate în jurul valorii

În deschiderea FNT. Solidaritate în jurul valorii

Deschidere FNT

Şi a fost deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Teatru, ajuns la a XXV-a ediţie. În foaierul Tapiserii al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, s-au adunat, vineri seara, mulţi oameni de cultură: ca la o sărbătoare bine gândită şi bine organizată.

24 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

„Acest festival are o structură fabuloasă, nu numai prin spectacolele de teatru, dar şi prin ciclul de expoziţii, prin conferinţe şi lansări de carte, prin Pasajul Universităţii care ne aparţine şi care vă aşteaptă în aceste zile, prin toate transmisiunile în direct care înseamnă de fapt solidaritate în jurul valorii. Am gândit acest festival în jurul temei conflictului, a războiului, agresiunii, lipsei de dialog, pentru că teatrul este mai întâi de toate tema dialogului, cel care ne aduce împreună şi ne învaţă să film altfel. Să vă bucuraţi în aceste zile de miracolul, de magia teatrului, de creatorii lui, de oamenii care stau în spate, ca dumneavoastră să fiţi fericiţi!”, aşa a vorbit Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru.

Totodată, ea a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi finanţarea acestei ediţii aniversare, tuturor directorilor de teatre din Bucureşti şi din ţară, care susţin evenimentul, tuturor creatorilor participanţi la FNT, mai pe scurt, „tuturor celor care au muncit alături zi de zi înr-un angrenaj, într-un mecanism complicat al timpului nostru”.

Ion Caramitru, directorul Naţionalului bucureştean şi preşedintele UNITER – uniunea care a iniţiat în 1990 Festivalul Naţional de Teatru, a spus vineri, la deschiderea FNT: „Teatrul a încercat şi a reuşit să ţină pasul cu schimbările de structură, de psihologie şi de relaţii interumane, care s-au petrecut în aceşti ani zbuciumaţi, aş putea să spun. Festivalul s-a constituit pe baza unei înţelegeri tripartite, ca să spun aşa, între UNITER – ca organizator, Ministerul Culturii, Primăria Generală a Capitalei (…). Sunt foarte bucuros de relaţia pe care ministrul Culturii de astăzi, Ionuţ Vulpescu, o are cu lumea teatrului, cu lumea Culturii în general, pentru deschiderea faţă de evenimentele fundamentale ale activităţii noastre…”.

Deschidere FNT

Click pe imagine pentru a vedea GALERII FOTO de la deschiderea FNT

Nu a lipsit de la eveniment, bineînţeles, ministrul de resort, Ionuţ Vulpescu. Înainte de a-i felicita pe organizatori, acei oameni care de 25 de ani aduc publicului un eveniment de anvergură, el a afirmat: „… Am susţinut evenimente în 2015 pentru că e foarte important să sprijinim Cultura, să-i sprijinim pe creatori. Dintre priorităţile mele în domeniu au fost Gala UNITER, Festivalul NETA, Gala HOP, Festivalul Naţional de Teatru… Atunci când timp de 25 de ani confirmi că meriţi din plin toată susţinerea e firesc ca Ministerul Culturii să susţină acest demers…  Anul viitor, până în 31 martie, toate marile evenimente culturale pe care le are România vor primi buget, astfel încât să se poată organiza. Sunt sigur că în jurul teatrului, acolo unde ne simţim bine, avem întotdeauna ce să spunem, dincolo de contexte politice”.

Au fost mesaje din partea preşedintelui României, sub patronajul căruia se desfăşoară ediţia 2015 a FNT şi din partea primarului general al Capitalei.

În prima zi de festival, la TNB, publicul a putut admira o expoziţie de fotografii, peste 70, realizate de Silviu Purcărete, „fotografii ce ne duc în lumea lui Purcărete, o lume care seamănă cu acest artist genial, european, mondial”, cum avea să remarce în finalul evenimentului Marina Constantinescu

Foto: Florin Biolan