class="">Întâlnire cu prietenii compozitorului Adrian Enescu

Întâlnire cu prietenii compozitorului Adrian Enescu

Aseară, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu” a fost plină de cei care au luat parte la evenimentul In memoriam Adrian Enescu”. Câțiva dintre prietenii și colaboratorii regretatului compozitor, dispărut la 19 august 2016, au evocat momente deosebite trăite alături de acesta.

 

 

29 octombrie 2017,  Stiri

Înainte de a le da cuvântul, Marina Constantinescu, director artistic al FNT, a vorbit despre Adrian Enescu ca despre un mare absent căruia nu toți cei contemporani i-au cunoscut valoarea și autenticitatea” și despre lumea sonoră pe care ne-a dăruit-o”.

Dirijorul Horia Andreescu a povestit cum l-a cunoscut pe Adrian Enescu în perioada în care amândoi erau studenți și cum prietenia lor a continuat peste ani: „Adrian era un om al lucrurilor clare, culoarea gri nu i se potrivea”, a spus acesta.

Compozitorul George Natsis l-a descris ca fiind „un perfecționist care nu se încurca cu nimicuri. Nu a scris un șlăgărel sau muzică de tip fast food (…). Adrian mi-a dat nu una, ci mai multe lecții de demnitate“.

Muzicologul Alexandru Șipa a venit cu cele cinci CD-uri pe care le-a realizat în memoria lui Adrian Enescu, dar și cu cartea Adrian Enescu 4Ever”, apărută la Editura Tracus Arte sub îngrijirea acestuia.

„L-am ascultat prima dată în 1978, când debuta la Festivalul de Jazz de la Sibiu. A șocat, pentru că a venit cu o muzică numită azi world music, dar atunci nu știam să o încadrăm. Sunt unul dintre cei fericiți care au lucrat cu Adrian Enescu”, a încheiat Alexandru Șipa.

Prima dată când Radu Boroianu a auzit vorbindu-se de Adrian Enescu a fost în timpul unei vizite prilejuită de o sărbătoare acasă la profesorul, muzicologul și compozitorul Aurel Stroe.

Am un student special, vreau să îl cunoști. În afară de faptul că este dăruit pentru muzică, are o mare pasiune pentru modernitate, l-a citat Radu Boroianu pe regretatul Aurel Stroe.

Regizorul Radu Boroianu a vorbit despre primele întâlniri cu Adrian Enescu, la începuturile carierei sale, una dintre ele fiind memorabilă pentru că a avut loc pe Podul Basarab, iar Adrian Enescu nu îi vorbea despre muzică, ci despre „sunete.

Ioan Bogdan Lefter, Nicu Alifantis, Adrian Neculai, Cristi Lolea, Alexandru Darie au vorbit, de asemenea, despre geniul muzical și versatilitatea lui Adrian Enescu.

Regizorul și directorul Teatrului Bulandra”, Alexandru Darie, a oferit spre vizionare un film care cuprinde scene din spectacolele „Iulius Cesar”, „Regele Lear” și „Macbeth”, a căror muzică a fost semnată de Adrian Enescu.

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la eveniment

Foto: Andrei Gîndac