class="">”50 de dramaturgi moderni și contemporani”: tabloul dramaturgiei secolului XX și XXI

”50 de dramaturgi moderni și contemporani”: tabloul dramaturgiei secolului XX și XXI

Tema FNT din acest an este #teatrulschimbalumea. ”Nu doar teatrul, ci și cartea schimbă lumea” a spus Doina Lupu, director de programe al UNITER, în deschiderea evenimentului de lansare a volumului ”50 de dramaturgi moderni și contemporani” de F. Deeney şi Maggie B. Gale, traducerea Edith Negulici, apărut la Editura Tracus Arte anul acesta. La eveniment au vorbit traducătoarea și actorul Rudy Rosenfeld, actor al Teatrului Evreiesc de Stat, care a jucat într-un spectacol pe un text scris de unul dintre dramaturgii cuprinși în această carte, anume Arthur Miller.

29 octombrie 2017,  Stiri

Volumul este unul foarte important pentru perspectiva asupra dramaturgiei moderne și contemporane, care include cu siguranță mai mult de 50 de autori frecvent montați pe numeroase scene ale lumii. Cei cuprinși în această carte, însă, sunt printre numele de referință ale dramaturgiei de secol XX și XXI, fiind incluși în programa de predare a universității din care fac parte cei doi autori (Universitatea Metropolitană din Manchester, Marea Britanie).

Traducătoarea Edith Negulici, ea însăși dramaturg și critic de teatru, a prezentat cartea drept o vastă panoramă a dramaturgiei ultimilor 70 ani, o trecere în revistă a dramaturgilor care au avut un impact semnificativ în practica teatrală, printre care se numără Ionesco, Beckett, Sam Shepard, John Osborne, Sarah Kane, David Mamet și alții. ”Personal consider că această carte poate răspunde întrebărilor legate de datoria teatrului de a schimba sau măcar de a provoca societatea, de a interoga tabuurile acestei lumi și de a oglindi adevărul acestor timpuri.” Unii dintre acești autori nu au găsit inițial înțelegere și recunoaștere pentru scrierile lor, pentru ca ulterior textele lor să fie foarte apreciate și căutate. Alții, dimpotrivă, au avut șansa să se bucure de cariere longegive de la început.

În a doua parte a evenimentului, actorul Rudy Rosenfeld a povestit amintiri legate de aniversarea de 25 de ani a Teatrului Evreiesc, din 1974, ocazie cu care s-a montat spectacolul ”Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller.

Foto: Andrei Gîndac

Click pe imaginea de mai jos pentru mai multe detalii despre eveniment.