class="">98% decizia corectă

98% decizia corectă

8 noiembrie | 23:30 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ. Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de luni, 8 noiembrie, de la ora 23.30, până miercuri, 10 noiembrie, ora 23.30. Pentru activarea traducerii în limba engleză, apăsați butonul CC din bara de jos a videoului.

Ai 17 ani și ai rămas însărcinată. Toată viața ți se schimbă și toată lumea vrea ca tu să iei decizii de adult, când ți se spune încă „piticule”. Cum să ai grijă de cineva când îți e greu, uneori, să ai grijă de tine?

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Autor: Andreea Tănase

Distribuția:

Iza: Cătălina Bălălău

Didi: Aida Avieriței

Mama: Nora Covali

Tatăl: Dragoș Ionescu

Tudor: Paul-Ovidiu Cosovanu

Doctorița: Cătălina Eșanu

Cami: Corina Grigoraș

Alex: Emanuel Becheru

Victor: Florin Hrițcu

Regia: Elena Morar

Decorul: Diana Miroșu

Costumele: Ileana Zirra

Video design: Ana Cârlan

Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

Durata: 1 h 50 min

Vârsta recomandată: 15 +

Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză

Ești dintr-odată personajul principal: familie, prieteni, colegi, străini, profesori, doctori, toată lumea știe ce e mai bine pentru tine. Fiecare are varianta lui despre ce înseamnă să fii realizat. Și cu toate astea, decizia e doar a ta: devii sau nu, mamă?

Spectacolul este o invitație la reflecție adresată societății românești, unde tema sexualității adolescenților este încă tabu la nivel familial și școlar, deși statisticile plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de sarcini nedorite în rândul minorelor.

Spectacol produs în cadrul #SAFESPOTT, proiect care promovează un spațiu sigur de dezbatere educativă pe tema diversității și a toleranței.

„Dramaturgia Andreei Tănase ficționalizează o situație în care mult prea multe adolescente românce s-au regăsit: o sarcină neplanificată. De aici, și mai ales pentru că e o poveste despre decizii, maturizare, sprijin, familie, bullying, așteptări sociale și traume emoționale, s-a conturat spectacolul nostru. Ni l-am dorit sensibil, atent la nuanțe, echilibrat în a nu găsi vinovați facili, în a explora perspectivele tuturor, un spectacol care trage un semnal de alarmă pentru conștientizare și asumare a unei educații sexuale a adolescenților. O echipă întreagă de creație, în mare parte feminină, a imaginat universul Izei, un coming of age story, în care explorăm toate particulele angrenate în reacțiile violente ce schimbă ireversibil mica lume a Izei” Elena Morar, regizoare

„Spectacolul 98% Decizia corectă de Andreea Tănase […] este o producție în regia sensibilă și contemporană a Elenei Morar, creată în cadrul unui program educațional coerent al Teatrului Tineretului și discută o problemă gravă cu care se confruntă România, și anume lipsa educației sexuale, care duce la cel mai mare număr de mame adolescente din Europa. În absența unor programe de prevenire a acestor situații, dezvoltate la nivel național, în lipsa discuțiilor deschise în familie, în școală sau la biserică, adolescenții din România sunt victimele ignoranței și ale provincialismului, viețile lor sunt adesea distruse de inconștiența adulților din jurul lor. Unii dintre acești adulți, ziariști, politicieni, directori de liceu – factori de decizie, din păcate – s-au ridicat acum împotriva unui spectacol care îndeplinește funcția educativă a teatrului și spulberă măcar o parte din ceața care plutește asupra acestui subiect.” – Cristina Modreanu, „Primarul din Piatra-Neamț și Decizia corectă”, Scena.ro, 15 noiembrie 2020