Cronici mici și prietenoase

Eu sunt Străinul

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

Unul dintre cele mai puternice spectacole din selecția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru este, fără îndoială, „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire”, pus în scenă de Eugen Jebeleanu la Teatrul German de Stat din Timișoara.

Chirița, carantina și roboții

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud de Chirițele Adei Milea sunt cel mai mare fan. Nu există bucurie mai mare decât să îi auzi pe actorii Naționalului din Cluj începându-și spectacolul cu „Bine ați venit la Teatrul Național din Iași ăăăă Cluj” și apoi să o vezi în toată splendoarea ei pe Coana Chirița făcându-și numărul, numerele.

„O scrisoare pierdută” cu niște zombie politici și un dac „liber”

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

În varianta gândită de regizorul Ștefan Iordănescu la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, piesa „O scrisoare pierdută” nu este deloc tratată în manieră clasică. Pentru că politicieni corupți au existat dintotdeauna, astăzi îi regăsim pe Tipătescu, Trahanache și compania cât se poate de vii. Sunt de fapt niște zombie politici ale căror moravuri nu vor nicicum să piară. Hainele le sunt noi, dar apucăturile etern valabile.

Viețuind cu Neamțul

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

Regizorul Andrei Măjeri a pus în scenă la Reactor de Creație și Experiment din Cluj o tulburătoare pledoarie pentru dragoste și demnitate. Având-o în prim plan pe fabuloasa actriță a Teatrului Maghiar din Cluj, Emöke Kató, care a luat și Premiul UNITER anul acesta pentru răvășitoarea ei interpretare din acest spectacol, secondată cu forță și emoție de tânărul actor Lucian Teodor Rus, „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois”, pe un text de Cosmin Stănilă, este ucigător de frumos și, în același timp, neiertător. Așa cum boala și moartea sunt neiertătoare.

Doina Cornea sau trăirea în adevăr

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

Eroii nu sunt neapărat niște bărbați înalți și plini de mușchi. Aceia îi găsim poate în mitologie sau legende. Realitatea însă este cu mult mai complexă și prin aceea mai frumoasă. Regimul comunist din România lui Nicolae Ceaușescu a fost învins în mod incredibil prin gesturile uluitoare de curaj ale unei profesoare micuțe și delicate din Cluj, cu o voce firavă, dar care s-a făcut auzită în toată lumea, pe numele ei Doina Cornea.

Nina Zarecinaia în izolare

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

În spectacolul „Very Isolated Person”, montare a Teatrului German de Stat din Timișoara, în regia Paulei Lynn Breuer și a Olgăi Török, o reîntâlnim pe eroina lui Cehov, Nina Zarecinaia din „Pescărușul” (interpretată cu dramatism și emoție de Olga Török), în izolare și nu doar în izolare, ci de-a dreptul într-un spațiu claustrofobic, într-o baie mică și într-o cadă mică unde îi ține de urât un laptop de pe care vorbește pe facebook cu prietenii din lumea virtuală.

Țara cu fete sărace

Cronici mici și prietenoase, Stiri|

Unul dintre highlight-urile ediției de anul acesta a Festivalului Național de Teatru este fără doar și poate „Orașul cu fete sărace”, un spectacol devastator al regizorului Radu Afrim montat la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.