class="">Conferința iraniană, ședință de terapie pentru occidentali

Conferința iraniană, ședință de terapie pentru occidentali

Occidentul, cu liberalismul său și lupta sa pentru drepturile și libertățile omului, este pus față în față cu dictatura instaurată în țările islamice. Acesta e un bun subiect nu pentru o scurtă povestire cum ar zice Cehov, ci unul numai bun pentru o piesă de teatru, cum a crezut de cuviință Ivan Vîrîpaev.

11 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

Textul a fost pus în scenă de regizorul Bobi Pricop la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și beneficiază nu doar de ganitura „grea” a trupei sibiene (Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Adrian Matioc, Florin Coșuleț, Ciprian Scurtea, Pali Vecsei, Raluca Iani, Diana Văcaru-Lazăr, Adrian Neacșu, etc.), ci și de Victor Rebengiuc ca special guest star.

O societate occidentală cum este cea a Danemarcei, cu unul dintre cele mai înalte standarde de viață și cu unul dintre cele mai fericite popoare, cum spun statisticile, încearcă să ajute populația din țările nu din lumea a treia, că nu este frumos să spui așa, ci pe cele aflate în dezvoltare și în principal populațiile supuse dictaturilor. Cum este, de pildă, cea a Iranului.

Iranul e prilej de dezbateri și de talk show-uri iar, în cazul de față, prilej pentru o conferință la care participă mințile luminate ale Danemarcei: profesori, cercetători, jurnaliști, scriitori, clerici, dar și un prim ministru mut care doar dă din cap din când în când.

Numai că încă de la început pare să nu prea fie vorba despre Iran și, pe parcurs, totul se transformă într-o terapie de grup a membrilor de vază ai unei mari democrații occidentale.

Se discută despre libertate și ce înseamnă ea. Se spune că omul s-a născut liber. Sau, dimpotrivă: „Nimeni nu-și alege clipa nașterii sau clipa morții. Ca occidental, dacă nu te aruncă în aer un terorist într-o cafenea din Paris, te omoară cancerul sau ciroza. Sau faci un accident de mașină. Niciunul dintre aceste momente nu este alegerea ta.” Noi trăim doar cu iluzia libertății.

Se spune că Occidentul și-a pierdut spiritualitatea pe când țările sărace au descoperit „secretul fericirii” prin spiritualitate. „Și care popor e mai spiritual? Rușii cu alcoolismul lor, violența domestică, corupția pandemică și anularea libertăților omului sau noi, occidentalii, care promovăm cele patru drepturi fundamentale ale omului: dreptul de a se naște, dreptul la educație, dreptul de a gândi liber și dreptul de a-și alege orientarea sexuală? Cine e mai spiritual?” În esență, nici un popor nu este nespiritual.

Se vorbește mult și despre Dumnezeu, despre conștiință religioasă și adevăr. Adevărul este unul singur și e doar acolo unde e versus fiecare om are adevărul lui. Dumnezeu este unul singur versus fiecare om are Dumnezeul lui. Despre determinare versus liber arbitru. Despre noi ne facem singuri viața versus viața curge pur și simplu.

Una peste alta, avem în față un spectacol intelectual care ne va face foarte meditativi și care ne provoacă să ne gândim la teme grele, nu doar actuale, ci chiar urgente despre identitate, despre valorile umane, despre tradiție, despre cultură, despre ceea ce ne unește și despre ceea ce ne desparte. Mult mai mult însă despre ceea ce ne unește.

Până la urmă e foarte greu de tras o concluzie pentru că, așa cum spune personajul interpretat de Victor Rebengiuc, „adevărul nu face obiectul unei conferințe, adevărul e dincolo de limitele cuvintelor, adevărul se simte cu inima”.

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de miercuri, 10 noiembrie, de la ora 19.00, până vineri, 12 noiembrie, ora 19.00. Mai multe informații, aici.