class="">Eu sunt Străinul

Eu sunt Străinul

Unul dintre cele mai puternice spectacole din selecția de anul acesta a Festivalului Național de Teatru este, fără îndoială, „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire”, pus în scenă de Eugen Jebeleanu la Teatrul German de Stat din Timișoara.

14 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

Pornind de la piesa lui Rainer Werner Fassbinder, „Katzelmacher”, pe care regizorul german a și ecranizat-o în 1969, spectacolul care are în el și mult film ca un omagiu adus lui Fassbinder însuși (director de imagine este Marius Panduru, cunoscut pentru multele filme la care a lucrat, în special la cele cu Radu Jude) vorbește despre xenofobie ca o constantă a societății germane (dar poate fi a oricărei societăți, din păcate), atât a Germaniei lui Fassbinder din 1969, cât și a Germaniei de azi, în vremea pandemiei.

Nicio lozincă nu rămâne nerostită: „Străinul ne ia slujbele.” „Străinul ne ia femeile.” „Străinul se plimbă pe aici ca la el acasă.” „Străinul e murdar.” „Străinul pute.” „Străinul e de vină pentru sărăcia noastră.” „Străinul e de vină pentru decăderea noastră morală.” „Străinul fură.” „Străinul violează.” „Străinul nu e civilizat.” „Străinul e comunist.” „Străinul nu e creștin.” „Străinul trebuie să plece.” „Trebuie restabilită ordinea.”

În realitate însă, Străinul e „o afacere.” În 1969 era plătit doar cu 200 de mărci, azi cu 1800 de euro din care 200 i se scad pentru un pat amărât și încă 200 pentru o masă. Străinul muncește la negru. Străinului nu i se fac acte. Străinul face toate muncile pe care germanul nu vrea să le facă. Străinul e de fapt util Germaniei. „Asta este șmecheria.”

Realitatea indicată de fapte și de cifre nu împiedică însă ascensiunea naționalismului, a urii și exacerbarea xenofobiei. Ca într-o spirală a răului, Străinul devine și el xenofob când detectează la rândul lui un străin. „Turcul nu e bun. Eu nu muncește cu turc.”

Fabuloșii actori ai Teatrului German de Stat din Timișoara (Isa Berger, Silvia Török, Olga Török, Daniela Török, Oana Vidoni, Harald Weisz, Niko Becker, Rareș Hontzu, Alexandru Mihăescu și Radu Brănici) sunt conduși impecabil de Eugen Jebeleanu în acest spectacol care este un tulburător manifest pentru toleranță. Eugen Jebeleanu pare a spune cu toată forța lui creatoare: „Eu sunt Străinul!”.

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de sâmbătă 13 noiembrie, de la ora 19.00, până luni, 15 noiembrie, ora 19.00. Mai multe informații, aici.