class="">Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire

Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire

13 noiembrie | 19:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de sâmbătă 13 noiembrie, de la ora 19.00, până luni, 15 noiembrie, ora 19.00. Pentru activarea traducerii în limba română sau engleză, apăsați butonul CC din bara de jos a videoului.

„Demersul meu artistic, ca regizor, m-a condus în ultimii ani să lucrez în România, Franța și Germania, în trei culturi diferite, lucrând cu actori și actrițe în trei limbi diferite. Limbajul a devenit astfel pentru mine o preocupare și m-a împins să caut sensuri și dedesubturi în limbajul matern, în cel vorbit sau în cel total străin.°

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Autor: Rainer Werner Fassbinder

Distribuția:

Jorgos: Niko Becker

Helga: Isa Berger

Gunda: Silvia Török

Elisabeth: Daniela Török

Marie: Olga Török

Ingrid: Oana Vidoni

Paul: Harald Weisz

Bruno: Rareș Hontzu

Erich: Alexandru Mihăescu

Franz: Radu Brănici

Regia: Eugen Jebeleanu

Scenografia, decorurile și costumele: Velica Panduru

Foto-Video: Ovidiu Zimcea

Muzica originală și sound design: Alex Halka

Light design: Velica Panduru

Machiaj: Bojita Ilici

Teatrul German de Stat Timișoara

Durata: 2 h și 15 min (fără pauză)

Vârsta recomandată: 16 +

Spectacol în limba germană cu traducere în română și engleză

°În acest spectacol, am alternat între scenele verbale și cele non-verbale, la intersecția dintre două mijloace, cel teatral și cel cinematografic, aspect care potențează spațiul scenic și redă perspectivele diferite ale personajelor, ale stărilor lor interioare și ale relațiilor dintre acestea. Mi-am dorit să creez un teatru al empatiei, care să vorbească despre intoleranță, vulnerabilitate, exploatare și creșterea naționalismului ca pericol civic, dar și ca doctrină politică ce promovează discriminarea, excluderea și inegalitatea dintre oameni.”Eugen Jebeleanu

În Katzelmacher e vorba despre apariția unui muncitor imigrant grec, Jorgos, care tulbură apele suburbiei bavareze. Această mână de lucru ieftină găzduită cu răceală excită imaginarul locuitorilor. Rumoarea și gelozia țâșnesc din rândul oamenilor. Jorgos este bănuit că ar fi gigoloul patroanei la care a venit să lucreze, e comunist, dotat ca un măgar, mai viril decât oricare dintre cei care locuiesc acolo. O băștinașă, după ce avansurile îi sunt respinse de către Jorgos, îl denunță pe acesta pentru viol. O alta întreține o relație pasională cu el și cade pradă poveștii amoroase și setei după un altundeva.

Sălbăticia, fricile arhaice și dorințele refulate se trezesc odată cu venirea străinului. Sentimentul de frustrare este exacerbat, furia le mănâncă sufletele. Pentru a nu cădea într-o mare discordie și a nu își pierde reperele, comunitatea îl atacă pe Jorgos, acest străin asupra căruia se proiectează totul. Această defulare permite grupului să își regăsească aparent omogenitatea și stabilitatea. Se restabilește astfel ordinea, însă aceasta se construiește de acum încolo în jurul fricii de celălalt, al suspiciunii și al sentimentului de vinovăție.

Foto: Sabina Reus