class="">Bacantele în pandemie

Bacantele în pandemie

Despre măști sau despre lipsa lor, despre spitale, pandemie și cam despre tot ce ni se întâmplă nouă astăzi. Niște Bacante românce ale zilelor noastre. L-am întrebat pe regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu cum a gândit spectacolul și iată ce mi-a spus:

10 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

„Bacantele (fără mască) nu sunt bacantele lui Euripide. «Bacantele (fără mască)» nu e o simplă adaptare a tragediei antice, ci o rescriere integrală a acesteia, un text contemporan scris de Maria Manolescu drept reacție la evenimentele (în desfășurare) generate de pandemie în spațiul public.

«Bacantele (fără mască)» nu își cântă credința întru zeu prin ritualuri extatice în afara cetății, ci își cântă dreptul la libertate chiar în mijlocul cetății, în piața publică. Și nu Dionysos, zeul beției, le-a animat; bacantele (fără mască) sunt îmbătate (ideologic) de conducători lacomi și oportuniști care escaladează valul nemulțumirii celor mulți din calcule politice perfide. De aceea e necesar ca zeul să se nască iar, a treia oară și, întrupat în forma cea mai potrivită zilelor noastre (decisă de public prin vot), să îi pedepsească pe acești conducători. Pentru felul în care au asmuțit mulțimea, pentru neglijența cu care i-au lăsat mama să ardă în spital, pentru că l-au alungat de mic copil în alte țări și pentru că l-au întâmpinat, atunci când s-a întors, cu gaze și cu ură.

Acestea fiind premisele, cred că e limpede că «Bacantele (fără mască)» nu e un spectacol de tragedie antică, ci unul contemporan, politic, popular, pe care echipa l-ar defini (cu maximă seriozitate și asumare) ca fiind o cioacă tragică. «Cioacă» – pentru că am ales să compensăm lipsa de distanță în timp față de lucrurile atât de actuale despre care vorbim prin mult umor și „tragică” – pentru că deși am constatat și noi, în procesul nostru, că poate fi nu doar ineficient, dar și ridicol să încerci să resuscitezi astăzi mecanismele tragediei așa cum le-am moștenit de la antici, am descoperit, totuși, că încă există o dimensiune tragică a lucrurilor care poate fi recuperată acolo unde te aștepți mai puțin.

Poate părea complicat, dar vă asigur că e vorba de un spectacol accesibil, pe înțelesul tuturor, cu trimiteri directe și asumate către evenimente din prezent (protestul diasporei din 10 august, protestele anti-restricții din ultimul an etc), cu personaje recognoscibile din spațiul public și lozinci familiare. Un spectacol care nu își propune să țină partea nimănui, ci doar să vorbească despre limite și libertăți și să pledeze, la fel ca tragedia antică, pentru comuniune în cetate.”

BACANTELE  (FĂRĂ MASCĂ) – rescriere de Maria Manolescu după tragedia lui Euripide

O producție a Teatrului de Nord Satu Mare

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Costumele: Cristina Milea

Decorul: Răzvan Chendrean

Coregrafia: Roxana Fânață

Muzica: Tibor Cari

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de marți, 9 noiembrie, de la ora 17.00, până joi, 11 noiembrie, ora 17.00. Mai multe informații, aici.