class="">Dansul Delhi

Dansul Delhi

6 noiembrie | 22:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ. Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 22.00, până luni, 8 noiembrie, ora 22.00. Pentru activarea traducerii în limba română sau engleză, apăsați butonul CC din bara de jos a videoului.

Dansul Delhi
este un ciclu de șapte tablouri despre o dansatoare faimoasă și oamenii din jurul ei, cu toții aflându-se în căutarea armoniei lăuntrice. Șapte povești despre iubire, moarte și dans. Este prima oară când O. Koršunovas abordează un text de Vîrîpaev, punctul de plecare fiind asemănările dintre perspectiva dramaturgului asupra teatrului contemporan și cercetările experimentale desfășurate de Koršunovas în propriul studio. Potrivit dramaturgului, teatrul contemporan nu are nevoie de trăiri contrafăcute, singurul lucru necesar fiind o conversație vie.

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Autor: Ivan Vîrîpaev

Traducere de Rolandas Rastauskas

Cu: Kamilė Petruškevičiūtė, Ugnė Šiaučiūnaitė, Inga Šepetkaitė, Augustė Pociūtė, Paulina Taujanskaitė, Kęstutis Cicėnas

Regia: Oskaras Koršunovas

Scenografia: random heroes

Decorurile și costumele: Bartė Liagaitė

Compoziție muzicală: Gintaras Sodeika

Regia tehnică: Mindaugas Repšys

Subtitrarea: Aurimas Minsevičius

Manager de scenă: Malvina Matickienė

Manager de turneu: Audra Žukaitytė

OKT / Vilnius City Theatre

Producători: OKT/Vilnius City Theatre, Lithuanian Academy of Music and Theatre

Durata: 1 h 40 min

https://www.okt.lt/en/plays/delhi-dance/

„Ne îndreptăm spre un nou tip de comunicare, o comunicare între energii și conștiințe. Spectatorul vine la teatru sau la cinema pentru un dialog, are nevoie de o reacție vie. Ceea ce mă interesează este o comunicare directă, fără afectare.” – Ivan Vîrîpaev

„Piesa lui Ivan Vîrîpaev îmi pare a fi plină de un bun simț al umorului, este o comedie existențialistă. O chestie budistă scrisă, fără îndoială, de un dramaturg care a atins starea de Nirvana. Ca toate chestiile budiste, este plină de paradoxuri, care, dacă sunt înțelese, te fac să te prăpădești de râs.” – Oskaras Koršunovas

Spectacolul a fost montat în colaborare cu Academia de Teatru și Muzică din Lituania.

Oskaras Koršunovas este regizor și director artistic al OKT / Vilnius City Theatre. S-a născut în 1969, la Vilnius, și a absolvit Academia de Muzică din același oraș, specializarea „Regie de teatru”. Încă de la primele sale montări, s-a făcut remarcat prin limbajul său teatral inedit. În 1998, înființează un teatru independent, intitulat „Oskaras Koršunovas Theatre” (OKT). Atât prin punerile sale în scenă, cât și prin cele ale regizorilor invitați, Koršunovas a reușit să contruiască un repertoriu solid, alcătuit din piese clasice și contemporane, plecând de la ideea că teatrul contemporan trebuie să reflecte prezentul, dar și să o ia înaintea vremurilor, să anticipeze viitorul și să funcționeze ca un avertisment. Montarea, în 2008, a piesei Hamlet de William Shakespeare și abordarea acesteia ca un work-in-progress au marcat începutul unei noi faze în biografia lui Oskaras Koršunovas: teatrul înțeles ca un laborator de noi experimentări. Valoarea explorărilor teatrale ale lui Koršunovas a fost recompensată prin numeroase premii importante, iar spectacolele sale au putut fi urmărite la numeroase festivaluri internaționale din SUA, Coreea de Sud, Australia sau Argentina, de unde și motto-ul adoptat de OKT și directorul lui: numai fiind „acolo” putem rămâne „aici”.

Foto credit: D. Matvejev