class="">Expoziție omagială Harag György (videoprezentare)

Expoziție omagială Harag György (videoprezentare)

8 noiembrie | 16:00 – www.fnt.ro

Expoziția este disponibilă pentru vizionare de luni, 8 noiembrie, de la ora 16.00, până luni, 14 noiembrie, ora 00.00.

Expoziția itinerantă despre opera regizorului constă din 45 de panouri cuprinzând aproximativ două sute de fotografii însoțite de comentariile şi evocările colegilor de breaslă, teatrologilor şi criticilor, precum şi cu textele lui Harag, în trei limbi: maghiară, română şi engleză. Expoziția este pusă la dispoziția noastră de către Academia Maghiară de Artă din Ungaria.

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Producători: Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Academia Maghiară de Artă, 2020.

Parteneri: Festivalul Național de Teatru, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Casa de Producție TVR

În cadrul expoziției – prin parteneriatul cu Casa de producție a TVR – vor fi proiectate trei spectacole regizate de Harag: Livada cu vișini, înregistrat în anul 1985 din spectacolul în limba română a Teatrului Național Târgu Mureș – ultima operă regizorală a lui Harag György; O stea pe rug/ Csillag a mágján, o înregistrare din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat în limba română) şi spectacolul de televiziune Ursul de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba András, Széles Anna şi Tarr László, de asemenea subtitrat în limba română.

„În amintirea lui Harag György (1925-1985), regizorul principal de odinioară al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, creator epocal transilvănean în arta şi istoria teatrală din Ungaria şi România, Academia Maghiară de Artă (MMA) a organizat în 2020 un an omagial.

Seria de programe foarte variate evocă evenimentele teatrale din anii șaizeci, șaptezeci şi optzeci, apelând la toate documentele originale accesibile, reportaje, fotografii, filme, mărturiile și evocările personale ce constituie o colecție excepțională pentru istoricii care cercetează trecutul teatrului, dar şi o aducere aminte demnă pentru iubitorii teatrului. Nu în ultimul rând, prezintă un exemplu uman din mediul artistic care poate fi urmat şi de tinerele generații.

Sperând că cei ce ajung la vernisajul expozițiilor, vor viziona filmul documentar despre viața lui Harag György şi vor răsfoi volumele fastuoase vor fi părtași la evocarea trecutului memorabil al artei teatrale. Aș dori să-mi exprim gratitudinea faţă de Harag Ilona, văduva lui Harag György pentru că ne-a onorat cu încrederea sa şi ne-a pus la dispoziţie, dincolo de poveştile şi experienţele personale, și o moștenire valoroasă.”  – Vashegyi György, președinte Academiei Maghiare de Artă