class="">Matei Vişniec despre „Cântăreaţa cheală” (Crai Nou)

Matei Vişniec despre „Cântăreaţa cheală” (Crai Nou)

Spectacolul „Cântăreaţa cheală” se va juca cu public, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, pe 11 şi 12 noiembrie, sub egida FNT. Spectacolul este disponibil pentru vizionare şi online de joi 11 noiembrie, ora 00.00, până vineri 12 noiembrie, ora 24.00 (fnt.ro).

13 noiembrie 2021  FNT în Presă

– Pentru prima dată Teatrul Municipal care vă poartă numele la Suceava este prezent în cadrul prestigiosului Festival Naţional de Teatru cu un spectacol, este vorba de „Cântăreaţa cheală” de Eugene Ionesco, în regia lui Alex Bogdan. Ce semnificaţie are această prezenţă suceveană la FNT pentru dumneavoastră?

– Văd în această participare, în primul rând, semnul unei recunoaşteri la nivel naţional a meritelor artistice ale teatrului sucevean. Şi vreau din nou să-i aduc un omagiu lui Carmen Veronica Steiciuc pentru cum a înţeles să construiască acest proiect cultural şi educaţional, cu o largă ofertă culturală pentru toate gusturile şi vârstele, dar şi ca un pol de modernitate. Repet ceea ce am spus de mai multe ori: teatrul din Suceava s-a înscris pe orbita instituţiilor de creaţie care au curajul să caute şi să inoveze în materie de limbaj scenic, să surprindă şi să încânte, să educe şi să provoace dezbateri. Democraţia nu poate funcţiona fără independenţa culturii, a justiţiei, a presei. Aceşti trei piloni ai democraţiei sunt şi forme de contraputere. Din acest motiv insist mereu pe ideea că teatrul îşi îndeplineşte rolul doar când este lăsat pe mâna artiştilor, când i se permite să fie independent. Sigur, fiecare artist poate avea un angajament politic, dar în niciun caz o instituţie teatrală nu trebuie să devină, într-o democraţie, prelungirea unei forţe politice, cel mult prelungirea ideii politice de dezbatere liberă.

Citiți integral în Crai Nou.