class="">NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie

NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie

Astăzi, în cea de-a treia zi a Festivalului Național de Teatru 2021, debutează Conferința intitulată „NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie”, care se va desfășura în direct, online, în perioada 8-11 noiembrie. Accesul la eveniment se poate face de pe Contul de facebook al FNT – www.facebook.com/fntfestivalulnationaldeteatru (cu preluarea transmisiei live de pe canalul YouTube al UNATC).

NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie este un eveniment inițiat de Laboratorul de design decor virtual și realitate augmentată din cadrul centrului de cercetare CINETic al UNATC București în parteneriat cu FNT 31, care își propune să analizeze situația actuală a scenografiei în România și încearcă să identifice soluții specifice ce pot îmbunătăți sistemul de creație și producție. Conferința urmărește să evidențieze aspecte ale poziției scenografului în cadrul echipei de creație și să dezbată relația acestuia cu ceilalți artiști ce contribuie la realizarea imaginii scenice, designeri de lumină sau video.

Evenimentul, coordonat de scenograful Adrian Damian, este dedicat unei comunități artistice foarte active în cadrul spectacolului de teatru, dans, musical, operă, concerte sau instalații multimedia și urmărește recrearea conștiinței apartenenței acesteia la o breaslă recunoscută și organizată în structuri clare la nivel internațional.

Experiența acumulată traversând ultimi doi ani ne-a învățat despre fragilitatea vieții și a modului în care o trăim,  despre importanța puterii de adaptare, despre capacitatea de a visa și a crea chiar și atunci când totul pare potrivnic. Chiar dacă existau nemulțumiri majore legate de modul de funcționare, bugetele și capacitatea de producție a teatrelor, șocul unei schimbări totale de paradigmă ne-a făcut să regretăm tot acel sistem și să ne dorim ca lucrurile să se întoarcă la ce consideram a fi normal. În acest nou context apare totuși întrebarea dacă dorim ca scenografia să revină la ceea ce era sau să devină, să găsească noi forme de exprimare și noi mijloace de expresie.” – Adrian Damian 

Conferința (împărțită în patru sesiuni) va cuprinde o serie de comunicări și intervenții ce vor dezbate concepte care stau la baza creației scenografice, implicit light și video design, dar mai ales metode și mijloace de a transforma aceste idei în realități scenice, fie ele fizice sau virtuale.

Fiecare zi a manifestării are invitați speciali – nume importante ale scenografiei românești, care vor prezenta în conferințe online subiecte de mare interes pentru această breaslă (Keynote Lectures):

Dragoș Buhagiar„Teatrul, o artă colectivă, sau cum se definește scenograful”

(8 noiembrie 2021, ora 16:00)

Carmencita Brojboiu„Scenograful – între un creator solitar și un lucrător din echipă”

(9 noiembrie 2021, ora 15:00)

Nic Ularu – „Scenograf regizor, sau regizor scenograf?

(10 noiembrie 2021, ora 16:00)

În sesiunile de dimineața sunt programați să susțină conferințe profesori și studenți masteranzi de la UNATC București, UNARTE București, UAT Targu Mureș și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

După-amiezile sunt dedicate expunerilor concepute și prezentate de scenografii Cosmin Ardeleanu, József Bartha, Corina Grămoșteanu, Alina Herescu, Cristina Milea, Irina Moscu, Mihai Păcurar, Tudor Prodan, Iuliana Vîlsan, video-designerii Dilmana Yordanova, Andrei Cozlac, precum și light-designerul Daniel Klinger.

Deoarece scenografia este o artă ce pendulează pe muchia dintre creație și execuție, un dialog între cei care conturează viitorul acestui domeniu, atât de important în teatru, devine extrem de valoros, mai ales astăzi, în contextul unei stări de nesiguranță generalizate.

   

Program – Conferința NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie

Sesiunea 1: 8 noiembrie | 12:00 – 17:00

Sesiunea de dimineață (1)

12:00 – 12:10 Deschiderea Conferinței

12:10 – 12:30 Prof. Ștefan Caragiu, UNATC București

12:30 – 12:50 Mădălina Sandu, alumna UNATC București│Tânărul scenograf aflat între două lumi

12:50 – 13:10 Miruna Croitoru, alumna UNATC București │Este sau nu școala conectată la mediul profesional

13:10 – 13:30 Andreea Tecla și Mădălina Niculae, alumnae UNATC București │Lucrul în echipă și parcursul de la studenție la teatrul profesionist

13:30 – 14:00 Pauză

   

Sesiunea de după-amiază (1)

14:00 – 14:20 Irina Moscu, scenograf │De la spațiul gol la idee. De la buget înapoi la spațiul gol

14:20 – 14:40 Andrei Cozlac, video designer │Teatrul augmentat. Practici new media în contextul artelor performative

14:40 – 15:00 Tudor Prodan, scenograf

15:00 – 15:20 Corina Grămoșteanu, scenograf

15:20 – 16:00 Pauză

16:00 – 17:00 KEYNOTE | DRAGOȘ BUHAGIAR Teatrul, o artă colectivă, sau cum se definește scenograful

Va putea fi vizionată Expoziție de scenografie a studenților Departamentului  de Scenografie, Facultatea de Teatru, UNATC „I. L. Caragiale, lucrările expuse putând crea premisele unui dialog despre școlile de scenografie.

   

Sesiunea 2: 9 noiembrie | 11:00 – 16:00

Sesiunea de dimineață (2)

11:00 – 11:10 Intro

11:10 – 11:30 Prof. Viorica Petrovici, UNARTE București │De ce scenografie

11:30 – 11:50 Remus Gabor, alumnus UNARTE București│Scenografia Teatrului de Animație, un tărâm de explorat

11:50 – 12:10 Miruna Bălașa, alumna UNARTE București

12:10 – 12:30 Francesca Cioancă, alumna UNARTE București

12:30 – 13:00 Pauză

Sesiunea de după-amiază (2)

13:00 – 13:20 Cristina Milea, scenograf │Costumul hand-made de teatru în secolul vitezei

13:20 – 13:40 Alina Herescu, scenograf │Abordarea sistemică, integrativă și experiențială

13:40 – 14:00 Dilmana Yordanova, video designer │Extend Your Monitor

14:00 – 14:20 Cosmin Ardeleanu, scenograf │Despre scenografia frumoasă

15:00 – 16:00 KEYNOTE | CARMENCITA BROJBOIU Scenograful – între un creator solitar și un lucrător din echipă

Va putea fi vizionată Expoziție „SCENO” – expoziție colectivă care prezintă munca studenților din cadrul Departamentului de Scenografie și Eveniment Artistic, UNARTE, lucrările expuse putând crea premisele unui dialog despre școlile de scenografie.

   

Sesiunea 3: 10 noiembrie | 12:00 – 17:00

Sesiunea de dimineață (3)

12:00 – 12:10 Intro

12:10 – 12:30 Prof. Judit Dobre-Kóthay, UAT Tg. Mureș

12:30 – 12:50 Anda Pop, alumna UAT Tg. Mureș│Cine? Unde? De ce?

12:50 – 13:10 Prof.arh. Cristia Chira, Universitatea „Ion Mincu” București│Relația dintre arhitectura de interior și scenografie – esențială pentru ambele arte, atât în practică, cât și în pedagogie

13:10 – 13:30 Raluca Alexandrescu, alumna Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și UNATC București

13:30 – 14:00 Pauză

Sesiunea de după-amiază (3)

14:00 – 14:20 Iuliana Vîlsan, scenograf │Artă vizuală / Limbaje teatrale

14:20 – 14:40 Mihai Păcurar, scenograf│Prezența obiectelor în spațiu

14:40 – 15:00 Daniel Klinger, light designer

15:00 – 15:20 József Bartha, scenograf

16:00 – 17:00 KEYNOTE | NIC ULARUScenograf regizor sau regizor scenograf?

   

11 noiembrie | 12:00 – 14:00

Grup de lucru cu participanții celor trei sesiuni din zilele anterioare..

 

***

Echipa NEXT ON STAGE. Perspective în scenografie

Coordonator: Adrian Damian

Curatori: Viorica Petrovici și Andrada Chiriac

Coordonator Laborator Design decor virtual și realitate augmentată: Iuliana Gherghescu

Project Management: Elena Belciu și Alexandra Bucălae

Filmări 360: Marius Hodea

Inițiator: Laboratorul de design decor virtual și realitate augmentată din cadrul Centrului de Cercetare CINETic UNATC, în parteneriat cu FNT

***

Cu acest prilej, va putea fi vizionată Expoziția studenților Departamentului de Scenografie de la UNATC „I.L. Caragiale”, lucrările expuse putând crea premisele unui dialog despre școlile de scenografie.

Expoziția poate fi vizitată atât virtual, cât și fizic, în spațiul expozițional al Teatrului Odeon (foaier Sala Studio), în perioada 6-14 noiembrie, cu acces cu o oră înaintea spectacolelor teatrului programate în această sală și respectând reglementările în vigoare legate de impunerile generate de situația sanitară.

Evenimentul a fost organizat de directorul de Departament, prof.univ.dr. Ștefania Cenean, și de conf.univ.dr. Ștefan Caragiu și are ca scop promovarea performanțelor studenților și expunerea unor materiale revelatoare pentru munca depusă de viitorii scenografi, în încercarea lor de continuă dezvoltare.

În același context se înscrie și expoziția colectivă intitulată „SCENO” – care prezintă  munca studenților din cadrul  Departamentului de Scenografie și Eveniment  Artistic, UNARTE.

Această expoziție – care poate fi accesată doar online pe site-ul https://cinetic.arts.ro/ – ilustrează diversitatea formelor și etapelor prin care studenții sunt pregătiți pentru viitoarea lor profesie de scenograf.

Toate aceste exponate au fost realizate sub coordonarea profesorilor departamentului: Anca Albani, Adrian Lis, Roxana Ionescu, Cristian Niculescu, Viorica Petrovici, Andreea Popa și Doina Sibicianu.