class="">Tom și Jerry 2.0

Tom și Jerry 2.0

13 noiembrie | 17:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de sâmbătă 13 noiembrie, de la ora 17.00, până luni, 15 noiembrie, ora 17.00. Traducere în limba engleză.

Nu, Tom și Jerry nu este un desen animat! Este mai degrabă un film de acțiune pentru oameni mari. Este un text îndrăzneț și un spectacol pe măsură despre crimă și „compasiunea care e cel mai mare dușman”, destinat amatorilor de senzații tari și, mai ales, de umor negru. Tom și Jerry e ca un blockbuster american cu de toate à la Tarantino. Personaje badass. Situații-limită. Adrenalină.

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Adaptare după Jerry și Tom de Rick Cleveland

Traducere de Florin Piersic Jr.

Distribuția:

Tom: Marius Turdeanu

Jerry: Ali Deac

Victima: Ioan Paraschiv

Regia: Florin Piersic Jr.

Scenografia, decorul și costumele: Tudor Prodan

Director de imagine: Alexandru Condurache

Sound design: Ovidiu Păcurar

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Durata: 1 h 35 min

Vârsta recomandată: 16 +

Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză

Producția este prezentată printr-un acord cu Concord Theatricals, în numele lui Samuel French, Inc. (www.concordtheatricals.com)

Plus multe alte întrebări (și răspunsuri) care v-au măcinat dintotdeauna: Cine l-a ucis pe Kennedy? Dar pe Elvis? Cine era adevăratul amant secret al lui Marilyn Monroe? Ce mare rol ar fi trebuit să joace Al Pacino? Și nu în ultimul rând: cum de este posibil ca niște criminali atât de sângeroși să devină niște personaje atât de atașante? Profund impregnat de mitologia americană contemporană, în care influențele cinematografice, personajele marginale desprinse din lumea underground și violența contextului social specific finalului de secol XX converg într-un univers ficțional magnetic, textul lui Rick Cleveland prezintă într-o succesiune fragmentară amețitoare camaraderia a doi natural born killers care încearcă să se conformeze filozofiei de viață impuse de jobul lor. Plasați la limita dintre caricatură și (anti)erou gangster, protagoniștii din Tom și Jerry ne oferă o incursiune cinică în lumea celor care ucid sau sunt uciși și care au convingerea intimă că prietenia poate învinge orice. Chiar dacă este posibil să se înșele…

„În anul 2000 am folosit piesa Tom și Jerry într-un volum de piese de teatru într-un act (piese premiate la diverse festivaluri). M-a uimit genul de abordare a unei teme tabu: moartea. Aveam 30 de ani. Moartea era încă foarte departe. Am apreciat umorul autorului (asemănător celui folosit de Tarantino, dar foarte original în construcția și dezvoltarea poveștii). M-am bucurat să descopăr un om care reușea să facă mișto de moarte, totuși fără să-i minimalizeze grandoarea coasei. În anul 2020, am ajuns să trăiesc niște vremuri în care moartea pare să fi devenit omniprezentă: la știri, în filmulețele funny de pe internet, la tot pasul. Oamenii îmi lasă impresia că s-au obișnuit cu umbra ei, din ce în ce mai mare în peisajul general.

Cred că Tom și Jerry 2.0 este un bun exercițiu de exorcizare a unor demoni care ne bântuie zilnic. Râsul vindecător este medicamentul (natural, bio) la care apelez mereu cu încredere. Cred că mai am timp să iau peste picior câteva dintre amenințările cu care orice om se confruntă, până la urmă. Prea multe întrebări existențiale, versus prea puțin timp. Iar pentru cei trei actori implicați în acest proiect, sper ca Tom și Jerry 2.0 să fie ocazia de a se juca din nou de-a rațele și vânătorii, de data asta la un nivel matur. Poate că joaca lor preferată va deveni în curând și cea a publicului-spectator.” – Florin Piersic Jr., regizor

Foto: Rareș Helici