class="">Viață și teatru pe Scena lumii

Viață și teatru pe Scena lumii

Viață și teatru pe Scena lumii, de George Banu

de George Banu

Editura Polirom, 2021

Preț: 49.95 ron

Unde poate fi achiziționată:

Librării online: Librărie.Net, EMAG, Elefant ONLINE, Libris.ro etc
Din rețeaua Cărturești, librăriile Humanitas

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

Cu Geograful lui Vermeer pe copertă – care caută nu se știe ce pe un glob înlocuit azi de mult mai eficientul internet –, George Banu (n. 22 iunie 1943, Bacău) ne oferă o sumă de melancolii, puse sub semnul unor tandre&erudite&subtile divagații. Timpul, teatrul și viața/ cultura însăși devin personajele unei înscenări a memoriei unui om cultivat și extrem de atent la detalii și nuanțe. De altfel, așa se și nasc eseurile de față – precum cele ale lui Paul Zarifopol sau Alexandru Paleologu, două exemple la îndemînă –, cuprinse într-un volum, Viață și teatru pe Scena lumii (Polirom, 2021), ce se citește cu numeroase voluptăți. Autorul lor, George Banu, este un nume consacrat pe piața mereu schimbătoare a gloriilor internaționale.

Cristina Manole – Observator cultural, nr. 1061

Felul în care George Banu – în această nouă carte a sa – știe să intermedieze în ecuația teatru-viață, aparent atît de uzitată, e nu doar rodul măiestriei condeiului său mereu inspirat și apreciat, ci și dovada că această artă de atîtea ori supusă încercărilor, cum se întîmplă și în aceste vremuri de pandemie, își păstrează forța de iradiere și regenerare. Adevărul extrem al iubirii citite în inexprimabila sa cheie sexuală se află de secole în preajma – şi ea extremă – a morţii, îngemănarea lui Eros cu Thanatos fiind o constantă a istoriei culturii din Toscana teribilei ciume până în simbolismul rafinat şi morbid de la 1900.
Trebuie să fie cineva foarte cultivat, atent în acelaşi timp la meandrele gândului, la freamătul trupului şi la palpitul inimii, iubitor de iubirea dintre o femeie şi un bărbat, dar şi cineva venind dintr-un neam pentru care moartea – în forma ei sălbatică chiar – a fost un însoţitor perpetuu, care să aibă acces la tainele perversului binom ce îmbină Iubirea cu Moartea.

Doina Papp – revista 22

(Re)citind eseurile cuprinse în volumul Viață și teatru pe Scena lumii, mi-am dat seama că analistul fin s-a cultivat intens, de-a lungul anilor, vizitînd și revizitînd expoziții, studiind albume și cataloage de expoziții, lăsîndu-și ochii să se desfete cu fotografiile din albumele de artă. O așezare în straturi a unor informații diverse, combinate cu impresii personale, cu viziuni subiective și asocieri inedite de detalii, care provoacă ieșirea din tipare, acordarea de noi sensuri și semnificații actului creator în sine. Impresionante detaliile cu privire la artiști – știe la fiecare în parte vîrstele creației, influențele, contextul care a contribuit la apariția unui noi tablou (Guernica lui Picasso îți rămîne pe veci în memoria afectivă după ce citești eseul dedicat acestuia).

Nona Rapotan – Suplimentul de cultură, nr. 731

Regăsim în Viață și teatru pe Scena vieții grija acordată celor denumite prin sintagma les menus détails. O grijă ce îi prilejuiește lui George Banu observații dintre cele mai pertinente, dar, mai ales, asocieri surprinzătoare care, odată descoperite datorită lecturii, nu au cum să nu ți se pară cum nu se poate mai evidente.

Mircea Morariu – contributors.ro