class="">Villa Dolorosa

Villa Dolorosa

14 noiembrie | 19:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de duminică, 14 noiembrie, de la ora 19.00, până marți, 16 noiembrie, ora 19.00.

În spectacolul bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa („Drumul Crucii”) devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov – Irina, Mașa și Olga – sunt trei femei ale timpurilor noastre.

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Autor: Rebekka Kricheldorf

Traducere de Ciprian Marinescu

Distribuția:

Irina: Georgiana Ghergu

Olga: Steliana Bălăcianu

Mașa: Loredana Dascălu

Janine: Ale Țifrea

Andrei: Luchian Pantea

Georg: Theo Marton

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Scenografia: Irina Moscu

Light designer: Gabriel Niculescu

Sound designer: Andrei Raicu

Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

Durata: 3 h (fără pauză)

Vârstă recomandată: 14 +

https://teatrunational.ro/play/villa-dolorosa/

Irina își aniversează de trei ori ziua de naștere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe viețile surorilor și la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă și disperare. Zilele de naștere ar trebui să devină zile de renaștere, însă personajele par incapabile să își depășească limitele. Sau există, totuși, o speranță ascunsă?

„Însingurare, distanțare, letargie. Până să se exteriorizeze într-o pandemie, ele iau deja forma unor blocaje interioare. Totul e posibil, dar totul e și foarte plictisitor. De unde ezitarea, blocajul, lipsa dorinței la trei surori frumoase, cu nume cehoviene. Un omagiu indirect lui Harag (montarea acestuia pe un text de Cehov rămâne cel mai faimos moment al acestui teatru) și lui Cehov însuși, deci teatrului ca artă a apropierii, a cunoașterii. Teatrului de/ca artă. A noastră ca ființe sociale, distanțate social.” – Theodor-Cristian Popescu

„Personajele din Villa Dolorosa sunt categoric și pe veci marcate de imposibilitatea, dar și de refuzul evadării. De aici minimele, formalele și rapid încheiate tentative de opoziție la acel Verboten care se dovedește a nu fi nici pe departe eminamente rezultatul răutății fără seamăn a Janinei. Aplecarea spre interdicție, spre cenzurarea elanurilor, spre non-acțiune e parte a felului de a fi al personajelor din Villa Dolorosa. Care nu au chef nici să trăiască, nici să se bucure, dar nici să sufere până la capăt.”Mircea Morariu, contributors.ro, January 2021 

Foto: Cristina Gânj (Bristena)