class="">Ziua Hektomeron

Ziua Hektomeron

25 de ore și 43 de minute durează maratonul teatral pus în scenă la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. 100 de regizori din 100 de țări au creat Hektomeron, un spectacol demn de Cartea Re­cordurilor. Un eveniment de mare anvergură despre care am vorbit cu Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Naționalului cra­iovean, cel care a conceput și coordonat acest proiect.

6 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

„Ideea «Hektomeronului» a venit din nevoie. Începuse pandemia. Și ne-am întrebat cu ce putem noi contribui cu adevărat în aceste momente grele? Ok, spunem povești online ca să bucurăm oamenii, dar poveștile astea ar trebui să însemne ceva pentru aceste vremuri. Și atunci ne-am amintit de «Decameronul» lui Boccaccio. Am început să găsim asemănări: acțiunea la Boccaccio era în perioada ciumei, la noi era pandemie de covid, personajele lui Boccaccio se retrăseseră departe de oraș, de teama molimei și s-au «carantinat», cum am zice noi azi, în afara Florenței, iar ca să le treacă timpul, spuneau povești. Noi ne-am «carantinat» pe internet și spuneam povești online. Aprofundând textul, ne-am concentrat și pe condițiile în care a fost scris. Am realizat că Boccaccio a fost un vizionar, un îndrăzneț. El aparține timpului lui, dar în gândire era cu mult înaintea vremurilor sale. Poveștile din «Decameron» pot fi perfect înțelese și astăzi. Mai mult decât atât, nu toate poveștile îi aparțineau lui, multe dintre ele erau culese din folclorul mai multor țări. Era, de fapt, o culegere internațională de povești. Și atunci ne-am gândit să facem și noi la fel. Un spectacol manifest, despre pandemia care a fost, și ea, la fel ca și ciuma, a întregii lumi. Și având exemplul lui Boccaccio, care în «Decameronul» globaliza temele, deși acțiunea se petrece în Italia, noi am ales să luăm 100 de regizori din 100 de țări și să facem împreună acest manifest, acest mesaj de speranță către lumea întreagă”.

Iar când acest lucru a fost posibil, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a adus în fața publicului, într-un maraton artistic, această creație extrem de ambițioasă pe care o puteți vedea în cadrul Festivalului Național de Teatru începând cu 7 noiembrie, ora 12.00.

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de duminică, 7 noiembrie, de la ora 12.00, până marți, 9 noiembrie, ora 14.00. Mai multe informații, aici.