class="">Conferințele Ateneului Român: Ion Caramitru, George Banu și un întreg univers de teatru, cultură și povești frumoase

Conferințele Ateneului Român: Ion Caramitru, George Banu și un întreg univers de teatru, cultură și povești frumoase

Festivalul Național de Teatru își propune, de 27 de ani încoace, să se constituie într-o scenă cu multiple locații, dartotuși o unică scenă dedicată marelui spectacol al teatrului și culturii de înaltă ținută. Unul dintre ultimele evenimente ale ediției FNT de anul acesta s-a înscris în seria Conferințelor Ateneului Român și i-a adus împreună în fața publicului pe doi dintre oamenii de cultură care, de decenii bune, au contribuit în numeroase modalități laconsolidarea și la renumele teatrului românesc în țară și în lume: actorul și regizorul Ion Caramitru, director alTeatrului Național din București, și criticul de teatru și scriitorul George Banu.

3 noiembrie 2017,  Stiri

Ambele personalități culturale sunt recunoscuți și apreciați ca povestitori savuroși, inepuizabile surse de amintiri despre teatru, cultură, societatea românească și multe personalități de marcă ale acesteia. În plus față de un univers întreg de amintiri și istorii legate de lumea teatrului, pe Ion Caramitru și pe George Banu îi mai leagă și începuturile lor profesionale, anume clasa prof. Beate Fredanov de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din anul 1964.

Înaintea acestei conferințe, Ion Caramitru spunea că „va fi o întâlnire – ca un arc peste timp. Vom reface drumul parcurs împreună, dar şi separat, după absolvirea Institutului de artă Teatrală şi Cinematografică, unde am fost colegi. Va fi o trecere în revistă a destinelor noastre teatrale, a descoperirilor, împlinirilor, sau întâmplărilor prin care am trecut, ca artişti şi ca oameni liberi”. De fapt, așa cum era de așteptat, conferința a fost mai mult decât atât: un regal de povești și amintiri, cugetări și dezbateri, snoave și istorii cu tâlc. Despre teatru și România, despre actori și oameni, despre cultură și viață.

Ion Caramitru

Cred că teatrul nu schimbă lumea așa cum am vrea să fie schimbată lumea. El ajută mai degrabă la a înțelege ceea ce este lumea în care trăim.
”Rolurile” jucate pe scena politică, de exemplu, nu pot fi asimilate rolurilor de substanță, aduse la viață pe scenele teatrelor de marii actori, a spus Ion Caramitru. Teatrul necesită și reclamă o anumită dispoziție sufletească și mentală, de care un om de teatru nu se poată lepăda.

George Banu

Din ce în ce mai multă lume consideră că teatrul schimbă oamenii – pe aceia care pot să se schimbe. Teatrul reunește în spații destul de restrânse comunități în care oamenii vin să se cunoască și să se vadă între ei. Teatrul, astăzi, construiește diverse comunități similare bisericilor ortodoxe și marilor catedrale.
Nimeni dintre noi nu poate să spună că nu iubește muzica. Poate spune că preferă anumiți compozitori față de alții, însă nu că nu iubește muzica în general. Teatrul, în schimb, prin însăși natura sa produce o imprecizie, ”ce este exact teatrul?” Teatrul creează minciuni, iluzii, dar dacă în aceste iluzii spectatorul găsește viață și adevăr, atunci iluzia se susține și justifică.

Cei doi interlocutori au punctat, printre altele, și ideea că, după 1989, teatrul românesc a avut de recuperat din greu virtuți pierdute ale generațiilor anterioare de mari actori, una dintre acestea fiind capacitatea de a transforma textul teatral într-un limbaj paralel – lucru la care oamenii de teatru din perioada comunistă au fost obligați prin forța situației politice a acelor vremuri. Aceste restricții au generat o fecunditate extraordinară a limbajului teatral.

Multe amintiri, istorii și idei cu miez s-au perindat pe scena Ateneului Român, între Ion Caramitru și George Banu, la acest sfârșit de Festival Național de Teatru. Conferința a reprezentat una din acele rare ocazii în care publicul se poate bucura de un dialog relaxat și savuros între mari personalități ale culturii contemporane, și totodată a adus un argument în plus pentru anvergura culturală cuprinzătoare ce definește acest Festival, an de an.

Urmăriți aici un fragment din conferința susținută de Ion Caramitru și George Banu la Ateneul Român, în cadrul FNT 2017.

Click pe imagine pentru mai multe imagini de la eveniment.