class="">Daniel Chirilă, regizor ”Înaintea erei noastre”: “Îmi doresc să ajung un artist vertical”

Daniel Chirilă, regizor ”Înaintea erei noastre”: “Îmi doresc să ajung un artist vertical”

„Înaintea erei noastre” este un spectacol deosebit în peisajul teatral românesc. Se joacă la Green Hours, vorbește despre trecerea de la comunism la ce a urmat și pune probleme actuale, dureroase. Bineînțeles că a fost selecționat în FNT. Ne-a povestit despre spectacol cel care îi semnează regia: Daniel Chirilă.

27 septembrie 2017,  Stiri

articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.roCitește aici manifestul campaniei!

Pentru Daniel Chirilă, acest spectacol înseamnă următoarele: “Cred că e transpunerea societății românești prin ochii unui tip născut în ‘90 care doar a auzit și a citit despre revoluție și care a învățat din mers care-i treaba cu democrația, politica și tranziția de la un bau-bau numit comunism și o pseudo-oază de fericire numită străinătate. Artistic, cred că e asumarea unui mod personal de a face teatru puțin mai așezat și mai coerent.”

Regizorul informează publicul că actorii mari, înainte să fie actori mari, sunt actori tineri, talentați, plini de energie, dar mai degrabă necunoscuți. De aceea, e bine să veniți la teatru să-i știți încă de la început. “Înaintea erei noastre” este și o astfel de întâlnire. Dar ce vor învăța spectatorii odată ajunși la teatru? “Nu știu ce pot să învețe din povestea noastră, dar îmi doresc de fiecare dată ca  la final să le pară rău că au râs, deși era de râs. Să le pară rău că au râs pentru că în principiu au râs de societatea noastră personal românească cea de toate zilele. Și după părerea asta de rău să înceapă să discute pe bune cu părinții lor sau cu copiii lor, cu vecinii, cu toată lumea despre cum putem să facem bine în societatea noastră personal românească de toate zilele. Și apoi să meargă la vot, și apoi să susțină inițiative civice credibile și pe placul sufletului lor și apoi să se implice ei activ în societate pentru că vorba aia: nu pui mâna, nu se-ntâmplă. Pași din aștia mici. “

Teatrul nu este un exponat de muzeu

Daniel Chirilă crede că aceia care fac teatru trebuie să își asume rolul social accentuat indiferent de perioadă. Și astăzi, ca ieri, ca mâine, mereu. Teatrul este prezent: “Sunt de părere că teatrul e acum și aici, iar dacă e acum și aici, nu are cum să facă abstracție de social. De aceea nu cred că teatrul trebuie să aibă un rol de exponat de muzeu, nu cred că trebuie să fie doar o operă de artă și atât sau să se rezume doar la partea artistică, ci trebuie să vorbească acid și la obiect despre realitatea înconjurătoare. Evident există perioade mai intense în istorie și trăim o astfel de perioadă, când deja lucrurile se petrec la altă viteză, dar când nu s-a trăit intens la noi?! De la Constantin Tănase până la Lucian Pintilie și continuând cu Radu Afrim sau Gianina Cărbunariu, teatrul de la noi a fost în permanență conectat la social și politic prin faptul că a fost atent la ce s-a întâmplat în societate și prin faptul că a reacționat. Iar cu cât reacția e mai coerentă, cu cât e mai apăsată, dar fără să-i distrugă artisticul, cu atât rolul asta social devine mai accentuat.”

Cetățenii Funky

Chirilă e implicat civic, jumătate de zi o petrece la Funky Citizens, o organizație care chiar cu cultura civică are de-a face:  “Jumătate din zi sunt la Funky Citizens unde mă ocup cumva cu buna de guvernare și-n cealaltă jumătate din zi mă plimb prin teatru și-ncerc. Evident că se influențează una pe alta și evident că duc din ce văd pe zi la Funky în teatru, dar cred că sunt implicat civic apriori teatrului și cred că sunt mult mai activist în afara teatrului decât sunt prin spectacolele la care lucrez. Cât despre modele sau artiști care îmi dau inspirație, aici zic pas. N-am putut niciodată să am un model sau să-mi placă cineva atât de mult încât să spun asta-i, eu ca el vreau să fiu, ca el vreau să fac. N-am putut pentru că ceva din mine are foarte mult orgoliu și acționează independent crezând că are calea sa. Sunt artiști cu care sunt de acord, sunt artiști pe care cumva îi simt mai aproape de mine, sunt artiști pe care-i stimez pentru limbajul propriu, sunt artiști cărora le mulțumesc pentru programul coerent pe care l-au avut pe parcursul unor ani în ceea ce privește latura social-politică pe care au abordat-o în teatrul pe care l-au creat, dar cu toate astea îmi dau seama că sunt destul de independent și că vreau să testez singur-singurel ceea ce fac în teatru. Până și pe bietul Ostermeier cu-al lui Zeitgeist pe care l-am descoperit în facultate mi-l cataloghez drept mainstream. Lucruri puerile.”

Despre scopul FNT

Daniel Chirilă e de părere că Festivalul Național de Teatru ar putea să fie mai activ din punct de vedere al promovării spiritului civic, doar dacă și-ar face un scop din asta. Iar scopul său, consideră artistul, este acela de a prezenta, pe cât posibil, cele mai bune producții teatrale din punct de vedere artistic care au fost create pe parcursul unui an în întreaga țară.

Dar mai e ceva:  “Festivalul Național de Teatru ar putea să joace un rol mai activ în ceea ce privește civismul dacă ar avea o secțiune declarată în acest scop și dacă ar promova inițiativele teatrale din zona socio-politică. Dar aici e ca diferența dintre un canal de televiziune generalist și Rise Project (n.r. – site de jurnalism de investigație). Ar fi frumos ca Rise Project să ajungă la toată lumea și toată lumea să înțeleagă cu ce se ocupă Rise Project, dar cred că încă nu am ajuns acolo ca societate, iar dacă nu suntem acolo ca societate nu cred că avem cum să fim acolo ca breaslă. Sau… mai știi?”

Tânărul Chirilă crede mult în artiștii care au un crez, chiar dacă nici nu îl pot explica, neapărat, în câteva cuvinte. “Verticalul e ăla dârz, care nu face compromisuri, care încearcă să se definească și care are în același timp o libertate fantastică în minte și simțiri. Îmi doresc să ajung un artist vertical, la asta se ajunge în timp. Sunt la început. Sunt dispus să învăț, să fiu atent, să mă conturez eu pe mine mă și să mă bucur mai des. Și să-mi placă. Și când nu-mi place, să spun. Și să spun și de ce. Ar fi bine să-mi iasă.”

Mă oftic pe mine pentru faptul că nu pot să mai merg la un spectacol de teatru așa cum mergeam în facultate sau înainte de facultate. Atunci nu aveam filtrul ăsta personal prin care judecam lucrurile și din punct de vedere tehnic. Acum iau spectacolele, și e foarte obositor, ca pe o lecție din care eu trebuie să învăț ce e bine și ce e rău. Ceea ce e greșit. Daniel Chirilă, regizor Înaintea erei noastre

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt

Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Click pe imagine pentru a vedea mai multe detalii din spectacolul ”Înaintea erei noastre”

Foto: Marian Adochiței / adochitei.ro