class="">Despre Löwendal baronul, artistul, omul de cultură, cu George Banu și Ariadna Löwendal

Despre Löwendal baronul, artistul, omul de cultură, cu George Banu și Ariadna Löwendal

În a doua zi a FNT 2017, pe 21 octombrie, Muzeul Colecțiilor de Artă a găzduit conferința ”Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist”, susținută de George Banu împreună cu Ariadna Löwendal-Dănilă, nepoata baronului și președinta Fundației care îi poartă numele. Conferința a avut loc în sala principală a expoziției ”În lumea personajelor lui Löwendal”, pe care publicul o poarte vizita la acest muzeu până pe 30 octombrie Își în care sunt prezentate diferite lucrări ale artistului (afișe, desene, picturi, dar și fotografii de epocă ale familiei sale.

23 octombrie 2017,  Stiri

”Într-un fel, descoperirea baronului Löwendal pentru mine, care cunoșteam în linii mari teatrul românesc, a fost un eveniment” a spus George Banu, care a vorbit despre personalitatea, biografia și opera artistică multiplă a baronului în contextul complex al vremii: situația geopolitică ce l-a obligat să părăsească Rusia și să ajungă în România, ca refugiat politic, relația sa cu această țară de adopție, dar și viziunea artistică și teatrală, care a lăsat urme importante în cultura românească. Un personaj  romanesc, fascinant prin toată biografia și opera sa, Löwendal a fost pictor, desenator, scenograf, profesor universitar la Institutul de Arte Plastice din București. Despre Löwendal a apărut, grație nepoatei sale și a Fundației care îi poartă numele, un album deosebit, ”care face în mod foarte succint un tur de oziront al operei sale scenografice”.

”Venind din Rusia în România, Löwendal pune în valoare întreaga lui moșternire și formație teatrală,c olaborând cu cei mai importanți regizori de teatru din epocă”, a amintit George Banu. Totodată, Löwendal a devenit unul dintre cei mai reprezentativi pictori ”etnografici” – mai mult decât un portretist, un fin observator și ”povestitor” prin culoare al spiritualității și emoțiilor lumii rurale autentice. Despre portretele sale de țărani, Löwendal spunea că nu ar trebui expuse într-un muzeu de beaux artes, ci într-unul etnografic, ceea ce ”dă măsura modestiei marelui artist, care considera aceste portrete ca fiind mărturii despre România” (George Banu). Despre arta desenului, baronul spunea că ea s-a pierdut în România, iar desenele sale măiestrite erau și o modalitate prin care Löwendal artistul, dar și emigrantul, încerca să reabiliteze această artă la demnitatea și profesionalismul pe care le merita.
Printre alte roluri artistice importante pe care le-a jucat pe scena culturală românească, Löwendal l-a avut și pe cel de promotor al artei teatrului de păpuși de inspirație avangardistă.

Ariadna Löwendal a completat prezentarea lui George Banu cu amintiri foarte personale despre Löwendal-tatăl, bunicul și omul de societate, precum și cu relatări despre opera sa artistică din partea unor contemporani. Publicul este invitat să se bucure de această expoziție și să (re)descopere un personaj cu adevărat remarcabil, baronul Löwendal, și viziunea sa asupra lumii, fie ea reală, a vremii sale, sau lumea teatrului.

(Foto: Lucian Muntean)