class="">Evenimente în primul week-end de Festival

Evenimente în primul week-end de Festival

După debutul în forță de aseară, pe scenele a șase teatre din București, cea de-a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru găzduiește în acest week-end un adevărat maraton cultural: 18 reprezentații ale unor spectacole invitate din întreaga țară aparținând selecției oficiale a Festivalului, trei vernisaje ale expozițiilor organizate de FNT în această perioadă, lansări de scrieri legate de lumea teatrului, dialoguri și conferințe și, bineînțeles, audiții ale unor spectacole de teatru radiofonic din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii române care îl au în distribuție pe inegalabilul Victor Rebengiuc – marele actor căruia îi este dedicată această ediție a FNT.

21 octombrie 2017,  Comunicate de presă FNT

Un prim moment de neratat – mai ales pentru cei care au avut șansa să vadă, aseară, în deschiderea Festivalului, excepționala montare „HAMLET / COLLAGE”, regizată de renumitul Robert Lepage și interpretată de marele actor rus Evgeny Mironov – l-a constituit dialogul deschis dintre cei doi mari artiști, invitați speciali ai Festivalului, pe care criticul Marina Constantinescu l-a moderat, începând cu ora 11.30, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București, Sala Mare, Foaierul Tapiserii (etaj 1).

În dialog cu Robert Lepage și Evgeny Mironov” e un eveniment care a avut ca punct de plecare, desigur, „HAMLET | COLLAGE”, cu amănunte despre realizarea acestui celebru spectacol ale cărui pregătiri au durat mai bine de doi ani la Teatrul de Stat al Națiunilor din Moscova, rezultatul fiind un surprinzător performance hi-tech pentru un singur actor şi peste douăzeci de membri ai echipei de producție. Un spectacol „uimitor, de o mare complexitate artistică şi tehnologică şi care funcţionează cu precizia unui ceas elveţian”.

Expozițiile organizate în cadrul Festivalului Națtional de Teatru încep și ele să își deschidă porțile. Astfel – în această seară, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie „HAPPINESS” semnată de Dimitra Stasinopoulou, originară din Grecia, autoare a imaginii pe care Festivalul Național de Teatru o folosește ca logo în ultimele patru ediții. Valoarea artistică a fotografiilor ei, făcute în călătorii îndepărtate, în zone greu accesibile din India, China, Butan, Papua-Noua Guinee, Etiopia, a fost recunoscută prin premii de prestigiu, iar expozițiile și cărțile a cărei autoare este, s-au bucurat de aprecierea publicului.

Evenimentul este programat sâmbătă la ora 19.00 la ARCUB, Hanul Gabroveni – Sala Lipscani (Str. Lipscani, nr. 84-90).

Duminica, la Galeria Kube Musette va fi vernisată o altă rafinată expoziție, de această dată dedicată scenografiei: „PANTOFUL DE TEATRU”. Patru dintre cei mai importanți artiști scenografi romani – Doina Levintza, Lia Manţoc, Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar – au fost invitați de curatorul Irina Tapalagă să conceapă câte o lucrare, oricât de complexă, care să descrie în limbaj specific rolul pe care îl are acest esenţial element de legătură a Actorului cu Scena: pantoful de teatru, cel care atrage întotdeauna privirea spectatorului și contribuie esenţial la definirea, caracterul şi echilibrul personajului întruchipat.

Vernisajul este programat în 22 octombrie, de la ora 12.00 la Galeria Kube Musette (Calea Victoriei, nr. 114)

Un alt vernisaj din acest week-end va avea loc tot duminica, de la ora 17.00, la Teatrul „Bulandra”, în foaierul salii „Toma Caragiu”: e vorba de expoziţia intitulata „Nicu Alifantis –45 – 118 – 54– 61 / A Treisprezecea Noapte”. Cifrele din titlul ales de cunoscutul artist pentru a ilustra această expoziţie de afişe ale spectacolelor alese din carieră muzicianului Nicu Alifantis, semnifică: 45 de ani de carieră – 118 spectacole – 54 de teatre – 61 de regizori. Iar „A treisprezecea noapte” este şi titlul spectacolului produs de Festivalul Naţional de Teatru împreună cu celebrul cant-autor şi compozitor de muzică de scenă, care va avea loc pe scena Teatrului Bulandra vineri, 27 octombrie.

Si nu în ultimul rând, am vrea să vă semnalăm o foarte interesantă conferință organizată de FNT în spatiul expoziției deschise la Muzeul Colecțiilor de Artă și dedicată operei marelui artist-scenograf George Löwendal: „Emigrarea şi integrarea unui baron artist” se intitulează Conferinţa susţinută de eminentul profesor și om de teatru George Banu, care va evoca opera, peregrinările dureroase ale destinului acestui artist-emigrant cu genealogie princiară, dar şi evoluția progresivei lui integrări într-o cultură „de primire” – cea română.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Fundaţia Löwendal, are loc astăzi, de la ora 17.00, în spațiile Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei, nr. 111).

Detalii complete despre evenimentele din aceste zile organizate în cadrul FNT puteți găsi pe www.fnt.ro, precum și pe pagina de Facebook a Festivalului Naţional de Teatru.

Click aici pentru a vedea galerii foto cu evenimentele din 20 octombrie!

Vă aşteptăm în Festival !