class="">Expozițiile dedicate lui Silviu Purcărete și Marcel Iureș la Sibiu, punte între FNT și FITS

Expozițiile dedicate lui Silviu Purcărete și Marcel Iureș la Sibiu, punte între FNT și FITS

Festivalul Național de Teatru a prezentat la ediția 2017 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, desfășurat între 9 și 18 iunie, două expoziții de fotografie: „Lumea lui Purcărete”, cu lucrări de Silviu Purcărete, și „Atitudini”, dedicată lui Marcel Iureș, acestea fiind „o punte între FNT și FITS”, după cum remarca la unul dintre vernisaje Marina Constantinescu.

16 iunie 2017,  Stiri

În „Lumea lui Purcărete” poate pătrunde oricine trece pragul Centrului Internațional de Turism din clădirea Primăriei Sibiu. Și oricine poate face parte din această „lume”, având astfel consimțământul artistului, cel care a realizat minunatele fotografii, imortalizând clipe din viață – viața altora, lumea altora, care e de fapt lumea noastră, a tuturor și, desigur, lumea lui Purcărete. Sunt 48 de fotografii selectate dintr-un număr mult mai mare, care a făcut obiectul expoziției în cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția 2015. Este, deci, o producție a Festivalului Național de Teatru.

În deschiderea vernisajului, președintele FITS, Constantin Chiriac, a mulțumit FNT-ului și directorului Marina Constantinescu „pentru acest dar – această lume a lui Purcărete, care ne bântuie pe toți”. El a invocat tema ediției din acest an a festivalului – Iubirea – și i-a „dăruit” lui Silviu Purcărete un poem.

Apoi, directorul FNT, Marina Constantinescu, și-a exprimat bucuria pentru această prezență la FITS, remarcând faptul că expoziția de aici e văzută acum într-o altă lumină (spațiul fiind diferit; la București lucrările au fost expuse în foaierul Sălii Mari a TNB), iar selecția extraordinară a condus la spectaculozitate… Impresionantă este și prin faptul că „un mare artist a permis intrarea în lumea lui, în intimitatea lui”. Pentru Marina Constantinescu, expoziția este un spectacol vizual impresionant, cu o altfel de poveste, pe care o spune Silviu Purcărete. „Prin aceste fotografii mari putem să observăm detaliile și să intrăm în lumea lui Purcărete fără inhibiții, după părerea mea. Imaginea este cea care te cheamă și te ține prizonieră o vreme. Sunt aici imagini halucinante, sunt imagini onirice, foarte realiste… Le mulțumesc Irinei Tapalagă (curatorul expoziției) și Cameliei Vlăduț, care au venit și au montat aici expoziția, pentru că i-au dat un alt traseu. E, într-un fel, labirintică, invitându-vă la un tip de inițiere – a păși ușor în lumea lui Purcărete, alegându-vă traseul de oriunde doriți”, a spus directorul FNT.

Totodată, Marina Constantinescu a ținut să afirme: „Mă bucur mult că acest parteneriat între noi și Festivalul de la Sibiu continuă. Am avut aici și expoziția lui Helmut Stürmer și cred că astfel de punți între noi, oamenii de teatru, ne învață în fiecare zi că, într-adevăr, axul lumii și al lumii noastre teatrale este generozitatea. În lumea lui Purcărete este loc pentru fiecare, dar e loc și pentru rafinament, pentru duioșie, pentru melancolie, pentru regăsire și descoperire (…). Îmi permit să dedic această expoziție unui mare prieten comun, pe care l-am avut, l-am adorat – un tip ludic, inteligent, cult, plin de energie, poate unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Silviu Purcărete și pe care eu l-am dobândit – Goange Marinescu”.

Fiecare fotografie din expoziție reprezintă în felul ei o piesă decupată dintr-o veșnicie – una atât de reală: iarnă în parc, case cu geamuri luminate în orașul cufundat în noapte, fragmente de frumusețe umană și frumusețe urbană, dar și clipe imortalizate când ochiul prindea o imagine dintr-o lume ce părea ireală și totuși adevărată. Aș spune că sunt niște lumi fragmentate, cu frumusețile, tristețile, melancoliile lor și care, alăturate sau intercalate, formează lumea artistului – „Lumea lui Purcărete”.

Criticul și eseistul George Banu a mulțumit, la vernisaj, „pentru posibilitatea acestui voiaj în lumea lui Purcărete, dar și în lumea adevărată, căci el, de fapt, asta fotografiază”.

Artistul a fost prezent și a fost nevoit cumva să spună și el ceva. După ce le-a mulțumit celor de față că sunt acolo, celor care au vorbit despre expoziție, Silviu Purcărete a spus: „Parcă sunt la începutul unei noi cariere. Și în noua mea carieră artistică am avut două expoziții. Fiecare a fost generată la impulsul unor mari critici de teatru și mari prieteni – George Banu (n.n. expoziție organizată la Cluj) și Marina Constantinescu.

Atitudini – cea de-a doua expoziție de fotografie, dedicată actorului Marcel Iureș, a fost organizată în foaierul Teatrului Gong din Sibiu. Sunt prezentate 37 de lucrări, semnificând un frumos parcurs actoricesc al lui Marcel Iureș – veritabil creator de teatru. Irina Tapalagă spune că e „o expoziţie de fotografie-document”. Probabil pentru că lucrările sunt file din istoria teatrului românesc. Acestea îl redau pe Marcel Iureș în spectacole memorabile jucate de-a lungul anilor, de la începutul carierei sale și până în prezent, la teatre din țară și din București. Sunt și fotografii (alb-negru) în care actorul e alături de mari actori, precum Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Ion Caramitru, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Luminița Gheorghiu, Oana Pellea. Sunt și imagini de mari dimensiuni (pe înalt), de un roşu puternic, cu chipul actorului, care te întâmpină odată ce urci scările spre etaj.

Vernisajul expoziției „Atitudini” a avut loc în prezența, bineînțeles, a lui Marcel Iureș, căruia Constantin Chiriac, după ce și-a exprimat mulțumirea față de FNT pentru expoziția adusă de la București la Sibiu, i-a spus un frumos poem. Tot un gest de Iubire.

Marina Constantinescu a explicat publicului, numeros de altfel, că la București, acolo unde a fost expusă la ediția 2016 a FNT, e un loc special: galeria Kube Musette, din Calea Victoriei, un spațiu cubic cu o altfel de deschidere către privitor. Desigur, în spațiul de la Gong, expoziția arată altfel, dar la fel de primitoare.

„Sunt imagini din spectacole pe care le-am găsit foarte greu, pentru că memoria dispare. A fost un exercițiu, i-aș spune chiar disperat, de a oferi spectatorilor prinderea timpului în aceste imagini de mare spectacol”, menționa directorul FNT, adăugând că Irina Tapalagă, curatorul expoziției, a ales să meargă și pe portrete mari.

„Am dorit ca prin această expoziție să recuperăm memoria valorilor teatrului românesc. E un dar pentru cei care se perind prin acest spațiu, fie că vin la spectacol, fie că le atrage atenția din stradă (…). Parcurgând acest traseu, o să refaceți un destin special al unui om și al unui artist cu atitudine”, a mai spus Marina Constantinescu.

Invitat să vorbească și la acest vernisaj, George Banu a remarcat: „Marcel Iureș e mai mult decât un actor. Îmi place în expoziție că nu ni se oferă imagini nostalgice. Ne plimbăm și îl vedem pe Marcel tânăr și mai puțin tânăr, pe Marcel splendid și luminos, dar și pe Marcel mai melancolic și cu părul alb. Nu e o expoziție autobiografică, ci e despre o ființă care se dedică teatrului și care ne confruntă cu etape din viața lui”.

Marcel Iureș i-a amuzat pe cei prezenți când a spus că el are stări de leșin: „Eu am avut două stări de leșin – una la București, cu această expoziție, când mi s-a părut prea mult. Și acum – la Sibiu… Dar am venit totuși. Sunt om de cuvânt. Ce vedem aici? Sunt niște exponate. Sunt un exponat care întâmplător sunt încă în viață. Și pot să zic: da, domnule, eu sunt aici. Am jucat și cu Octavian Cotescu, și cu Victor Rebengiuc, și cu Ion Caramitru, și cu Mariana Buruiană…, da, confirm. Așa e. Sunt produsul acestor întâlniri, produsul atenției lor, al iubirii lor. Teatrul nu există, dacă nu e împreună”.

@ Foto: Mihaela Marin | Video: Dan Boicea