class="">Expoziția FNT „Atitudini”, prezentată la Alba Iulia

Expoziția FNT „Atitudini”, prezentată la Alba Iulia

Expoziția de fotografie „Atitudini”, o producție FNT 2016 dedicată actorului Marcel Iureș, va fi prezentată, în perioada 9 – 15 octombrie, la Galeriile de Artă ale Municipiului Alba Iulia, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”. Vernisajul va avea loc pe data de 9 octombrie, ora 17:30, în prezența artistului – un veritabil făcător de teatru.

8 octombrie 2017,  Stiri

Aproximativ 30 de fotografii, majoritatea alb-negru, și șapte imagini (pe înalt) de mari dimensiuni și de un roşu puternic, cu chipul actorului, vor putea fi admirate pe simezele acestor Galerii de Artă, care aparțin Uniunii Artiștilor Plastici, sucursala Alba Iulia.

Lucrările reprezintă clipe din diverse și memorabile spectacole de teatru cu Marcel Iureș. Publicului îi sunt propuse, între altele, momente scenice din „Domnișoara Iulia”, în regia lui Aureliu Manea, spectacol al Teatrului din Turda (1979), „Passacaglia” (alături de Octavian Cotescu), regia Mircea Cornișteanu – Teatrul Bulandra (1984), „A treia țeapă” (alături de Victor Rebengiuc), regia Ion Caramitru – Teatrul Bulandra (1987), „Visul unei nopți de vară” (alături de Răzvan Vasilescu), regia Liviu Ciulei – Teatrul Bulandra (1991), „Richard III”, regia Mihai Măniuțiu – Teatrul Odeon (1993), „Trei surori” (cu  Luminița Gheorghiu, Oana Pellea și Anca Sigartău), regia Alexandru Darie – Teatrul  Bulandra (1995) sau din spectacole ale Teatrului ACT (înființat de Marcel Iureș cu aproape 20 de ani în urmă).

Aceste file din istoria teatrului românesc merită văzute de publicul de astăzi din întreaga țară; e o expoziţie de fotografie-document, cu imagini adunate cu grijă, dar și cu multă greutate, tocmai pentru că memoria dispare.

Expoziția „Atitudini” a fost prezentată prima dată anul trecut în spațiul cubic al galeriei Kube Musette, din Calea Victoriei. Anul acesta, în iunie, lucrările au ajuns la Sibiu, expoziția fiind admirată de publicul Festivalului Internațional de Teatru.