class="">FNT – partener principal al Expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”, deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă

FNT – partener principal al Expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”, deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă

Diversitatea activității artistului George Löwendal – scenograf, pictor,  pedagog, care „a creat ca în Occident, dar nu văzuse niciodată Occidentul”, după cum remarca odată criticul și eseistul George Banu, poate fi văzută într-o amplă expoziție deschisă până la 31 ianuarie 2018 la Muzeul Colecțiilor de Artă. Este vorba de fapt de un proiect expozițional intitulat ,,În lumea personajelor lui Löwendal”, realizat de Muzeul Naţional de Artă al României și Fundaţia Löwendal în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT).

16 octombrie 2017,  Galerie Foto, Stiri

În spațiile rezervate, circa 120 de lucrări stau mărturie unei descoperi permanente a operei celui care s-a remarcat în mod special în perioada interbelică, dar rar amintit în anii comunismului. Vizitatorii au parte de imagini impresionante pe care le oferă pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate la Cernăuţi, pe când artistul lucra la Teatrul Național din acest oraș. Pot fi văzute și afișe cu grafică publicitară. Există și grafică de șevalet, multe fotografii, documente etc.

Vernisajul a avut loc pe data de 13 octombrie, expoziția fiind deschisă publicului din 14 octombrie. Într-o conferință de presă organizată cu acest prilej, nepoata artistului, Ariadna Dănilă Löwendal, președinte al Fundației Löwendal, a vorbit celor prezenți despre arborele genealogic al familiei sale cu origini daneze, despre formarea ca artist și despre activitatea și viața personală a bunicului său, de la nașterea căruia s-au împlinit 120 de ani în 2017.

Curatorul acestei expoziții, Ruxandra Demetrescu, menționa, că este al doilea mare proiect curatorial pe care l-a avut în colaborarea sa cu Fundația Löwendal, primul fiind cel din 2014 – o expoziție organizată la Muzeul Național al Țăranului Român, în care a expus atunci lucrări cu țăranii și țărăncele pictați de artist în Bucovina.

Interesul pentru opera lui Löwendal a crescut, fiind făcute mai multe cercetări. Pe an ce trece sunt descoperite alte lucrări, alte materiale, caracterizând creația acestui artist, născut și școlit la Sankt-Petersburg – în Rusia avangardelor artistice, dar care a trăit și a creat în România până la sfârșitul vieții (1964).

Cercetările arată că George Löwendal, cu titlul de noblețe baron, a fost, pe lângă pictor, grafician, pedagog, maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelica, un important om de teatru, un scenograf vizionar, despre care vorbesc lucrările sale realizate în special în cei zece ani cât a fost scenograful Naționalului din Cernăuți. A colaborat cu cei mai însemnați regizori români din perioada interbelică, decorurile sale fiind de referință.

De notat că în 2014, la conferinţa „Redescoperirea unui mare scenograf european – George Löwendal”, organizată la Paris de Biblioteca Naţională a Franţei, ocazie cu care numele și opera scenografică a artistului intra în această mare instituție de cultură, specialiști de marcă în domeniul artelor spectacolului din Europa, prezenți la eveniment, s-au arătat impresionați în discursurile lor de ceea ce a realizat Löwendal. Iar George Banu remarca atunci că, într-un fel, Löwendal „este primul om de teatru românesc, în afară de Eugène Ionesco, dar Eugène Ionesco a trăit la Paris, care are acces la Biblioteca Naţională a Franţei pentru un eveniment specific, propriu”.

În perioada Festivalului Național de Teatru (partenerul principal al expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”), în spațiul în care sunt expuse lucrările, vor avea loc și conferințe legate de opera scenografică, teatrală a acestui artist: „Löwendal: emigrarea şi integrarea unui baron artist”, susţinută de George Banu pe data de 21 octombrie, ora 17:00; „Ioan Holender: despre operă şi scenografie”, susţinută de Ioan Holender pe 27 octombrie, ora 17:00.