de Maria Sârbu

Spectacolul de teatru coregrafic #EmojiPlay, o producție a Teatrului Excelsior în parteneriat cu „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, invitat în selecția oficială a FNT, pornește de la întrebarea: „Do You speak emoji?”.
1 octombrie 2017, Stiri
articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Citește aici manifestul campaniei!
Gigi Căciuleanu, uimit de invazia emoticoanelor, de „re-codificarea” emoțiilor și concentrarea lor „în imagini stilizate”, a realizat o lucrare scenică pe placul tinerilor, în special. Reprezentația cu #EmojiPlay este programată în data de 27 octombrie, ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Excelsior.
Cât de potrivite sunt gândurile lui Gigi Căciuleanu pentru a le insera în spațiul dedicat Campaniei FNT #teatrulschimbalumea! Pentru a le face auzite, pentru a le aduce mai aproape de sufletul omului, deoarece artele, cultura, în general, îl fac pe om să fie frumos din toate punctele de vedere. Iar Căciuleanu, artistul cu o deosebită pasiune pentru a crea frumos, vine cu explicații: „Bineînțeles că teatrul schimbă lumea. Așa cum o fac dansul, literatura, muzica, filmul, artele plastice sau vizuale… Arta în general. Pentru noi, oamenii, lumea și arta se completează una pe cealaltă. Ne este imposibil să ni le imaginăm una fără cealaltă. Arta schimbă lumea, dacă ne uităm bine, mai mult printr-o consecventă evoluție decât prin pretinse revoluții. Arta face să avanseze lumea așa cum și lumea avansând face ca arta să devină din ce în ce mai diversificată și interesantă. Arta ne schimbă felul de a vedea, de a auzi, de a simți, de a fi și, până la urmă, chiar felul de a gândi. Artiștii schimbă lumea mai mult decât revoluțiile, fiindcă prin artă lumea evoluează. Gândirea, Viața, Timpul și până la urmă Lumea (care este un teatru, ne spune demiurgul Shakespeare!) sunt interconectate. Sunt fără îndoială interdependente. Dar, să nu uităm, pe cât de potente pe atât de fragile și efemere”.
Despre #EmojiPlay, Gigi Căciuleanu ne spune: „Am gândit spectacolul ca pe o piesă a-vertisment, chiar dacă l-am «împachetat» într-un «ambalaj» de di-vertisment. Nimic nu este inocent în acest spectacol. Sub aparența lor de desene naive, emoticoanele sau „emoji”-urile sunt de fapt adevărate condensate de emoții, emoții cu atât mai puternice cu cât sunt exprimate în simboluri sau metafore, în cazul în care am dori să le numim mai poetic. Cuvintele din spatele acestor desene aparent copilărești sunt puține, dar puternice și fără ocol. Așa se exprimă tinerii de azi. Așa ne exprimăm tot mai mult pe zi ce trece noi toți, locuitorii acestei planete finalmente din ce în ce mai mici și la fel de rotunde precum sunt și rotocoalele primelor «emoji»-uri”.
În demersul lui Gigi Căciuleanu „nu e nimic strategic”. Fără să vrea, așa cum „Monsieur Jourdain făcea proză fără să o știe”, cu #EmojiPlay artistul și-a jucat ceva mai mult, decât o face de obicei, rolul pe care viața l-a atribuit în piesa de teatru a societății și a actualității. „Nu este nimic strategic în demersul meu. Pur și simplu, nu am putut să nu fiu sensibil la acest fenomen pe cât de recent, pe atât de acid și contagios”.
În ce măsură este implicat social artistul Căciuleanu? Iată ce răspunde: „(…) Nu mă simt implicat social, ci doar ca unul dintre atomii acestei societăți, dar în niciun caz ca un judecător sau analist al acesteia. Dacă m-ați întreba despre al 6-lea, al 7-lea, al n-lea simț, poate aș ști să vă spun mai multe. De fapt, o tot fac, nu prin vorbe, ci prin spectacole. Prin vibrațiile miscărilor, sufletele comunică mai puternic decât doar prin cele ale cuvintelor. Oricum, îmbinate, aceste limbaje nu fac decât să se completeze și, finalmente, să „spună” chiar mai multe lucruri decât autorul și-ar fi putut imagina”.
Cât de mulțumit sau nemulțumit ca artist este acest inedit dansator și coregraf? „Când sunt întrebat dacă aș fi nemulțumit de ceva, în calitatea mea de artist, sunt tentat să răspund înainte de toate că mulțumesc destinului, și, hai să nu ne fie teamă de vorbe, mulțumesc lui Dumnezeu că m-a dirijat pe drumul pe care l-am urmat dintotdeauna: creația. Cum să fii nemulțumit de ceva atunci când ți se oferă un dar ca acesta? Pot să spun însă că de mine însumi sunt nemulțumit foarte adesea”.
Iată care sunt și armele sale în lupta cu mediocritatea. „Ca artist, una dintre armele cele mai eficace pentru a o combate, mai ales mediocritatea interioară (cea care ne «paște», în primul rând, pe noi înșine!), mi se pare a fi cea a exigenței «la sânge», cea a depășirii de sine și, în general, cea a unei permanente cizelări și căutări a calității. Despre artiști, ca Brâncuși sau Beckett, se poate spune orice, dar nu poți spune că sunt mediocri! (…) În dans, o mișcare nu este în sine contemporană sau arhaică – așa cum nici o notă muzicală nu poate fi. Gândirea din spatele acestora poate fi modernă sau nu. Chiar de multe ori, cum o spune atât de bine Caragiale, să «lipsească cu desăvârșire». Caz în care lucrul devine chiar pernicios pentru Arta însăși. Personalmente sunt ferm convins că democratizarea artei trece prin ridicarea ștachetei și nu prin coborârea acesteia. Un artist este unic numai în cazul în care are modestia și puterea să considere că fiecare dintre cei care îl urmăresc sunt unici… Și că merită să le fie oferit ceea ce este mai bun în Arta sa – așa gândesc eu”, adică Gigi Căciuleanu.
Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt
Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
@ Foto: Vlad Catană