class="">Teatrul veşnic tânăr – de la Pintilie la Pommerat

Teatrul veşnic tânăr – de la Pintilie la Pommerat

26 octombrie

11.00 și 16.00 ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Arcelor (Str.Lipscani, nr. 84-90)

11.00 Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice
Coordonator: Oltiţa Cîntec
Volum realizat în parteneriat cu AICT.RO
Editura Timpul, Iaşi, 2017

Trei texte de teatru pentru publicul tânăr de Joël Pommerat
Ediţie îngrijită de Oltiţa Cîntec
Traducerea: Georgeta Cristian, Ioana Moldovan, Mihaela Michailov
Editura Timpul, Iaşi, 2017
Volum apărut cu sprijinul Institutului Francez Iaşi

16.00 Bricabrac. De la coşmarul real la realismul magic de Lucian Pintilie
Editura Nemira, Bucureşti, 2017

Ora 11.00 – Vă invităm să descoperiţi  „teatrul românesc de azi” văzut  prin ochii criticilor şi teatrologilor: Cristina Rusiecki, Oana Cristea Grigorescu, Oana Stoica, Daniela Șilindean, Cristina Modreanu, Iulia Popovici și Oltița Cîntec. Volumul „Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice” reuneşte studii despre teatru și noile tehnologii, despre teatru și dans, performance, noi dramaturgii și formate scenice şi chiar despre… critica de teatru.

Volumul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru.

Al doilea titlu lansat la aceeaşi oră este „Joël Pommerat, Trei texte de teatru pentru publicul tânăr”, volum care reunește trilogia lui Pommerat inspirată de poveștile clasice Cenușăreasa, Pinocchio și Scufița Roșie. Basmele sunt folosite ca punct de plecare pentru lucrări dramaturgice în care sunt abordate teme specifice adolescenților de azi. Volum inedit în România, a  apărut cu sprijinul Institutului Francez Iași. Traduceri de Georgeta Cristian, Ioana Moldovan, respectiv Mihaela Michailov.

Ambele volume sunt coordonate de Oltița Cîntec şi au apărut la editura Timpul din Iaşi.

Ora 16.00 – Vă invităm la lansarea unei cărţi–eveniment!  Volumul, declarat „Cea mai buna carte străină” de către Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010 este o compoziţie „fără un proiect precis, obiecte fără nici o valoare, uzate şi demodate, dar impregnate de timp, fragmente impregnate, enorm de multe hârtii, un război cu hârtiile”, ce cuprinde confesiuni, pagini de jurnal de regie, cronici de teatru şi film din presa internaţională, o carte-spectacol pe scena căreia se profilează poveştile marilor spectacole si filme ale regizorului Lucian Pintilie, precum istoria tumultuoasă a pieselor Revizorul, Pescăruşul, Reconstituirea, Salonul nr. 6 şi celelalte.

Vor vorbi: Ion Caramitru, Marina Constantinescu, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc

VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI