class="">Daneliuc, Tatos, Modreanu – Teatrul, dragostea prin care lumea se poate schimba

Daneliuc, Tatos, Modreanu – Teatrul, dragostea prin care lumea se poate schimba

29 octombrie  | 11.00 și 16.00, Librăria Humanitas, Cişmigiu

11.00 Librăria Humanitas, Cişmigiu
Teatru de Mircea Daneliuc
Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2017
Teatrul, dragostea dintâi de Alexandru Tatos
Editura Semne, Bucureşti, 2017

16.00 Librăria Humanitas, Cişmigiu
Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească
de Cristina Modreanu
cu desene de Dan Perjovschi
Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2016

La ora 11.00, doi regizori, două figuri importante ale cinematografiei românești se dezvăluie, iată, și ca doi oameni pasionați de teatru și de lumea scenei românești Mircea Daneliuc şi Alexandru Tatos, prin 2 cărţi minunate.

„Dacă în film şi roman disecă anatomia autohtonă până la derizoriul cu putere distructivă (amplificată de ascensiuni în fantastic), în teatru autorul optează pentru conversia în absurd. Un absurd extrem de firesc – cu derapaje controlate înspre grotesc –, unde artistul îşi foloseşte cu virtuozitate filtrele de lumină pentru a crea din tuşe precise o lume-scriitură nocturn-tragică, aparent temperată de registrul comic magistral mânuit. Deoarece umorul irezistibil duce la un plonjon în abis: se râde într-o lume complet dereglată”, spune Răzvan Petrescu despre „Teatrul” lui Daneliuc.

Al doilea volum, „Teatrul, dragostea dintâi” cuprinde caietele de regie la piesele „Gemenii” de Plaut, „Decameronul” de Boccaccio și „Zamolxe” de Lucian Blaga, două piese originale,„Nebunia lui Pantalone” și „Feriți-vă de zmei”, precum și gândurile regizorului referitoare la cariera sa teatrală, așa cum au fost consemnate cu rigurozitate de el în jurnalul ținut aproape zilnic. Volumul îi oferă cititorului prilejul de a intra în laboratorul de creație al lui Alexandru Tatos, de a fi martor peste ani la frământările, îndoielile, dar și la reușitele sale.

Vor vorbi:  George Banu, Marina Constantinescu şi Helmut Stürmer

La ora 16.00, va invităm la o lansare – dezbatere, condusă de una dintre cele mai importante voci ale criticii și analizei teatrale românești de astăzi, Cristina Modreanu care semnează volumul „Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească”.

„Poate fi teatrul corect politic? Are sens ca el să fie așa? Deși e o dilemă care nu poate fi rezolvată ușor, întrebările merită puse, măcar pentru a deschide o discuție care nu s-a purtat niciodată la noi. Teatrul este produsul societății în care ia naștere, iar filtrul estetic nu poate acoperi decât parțial tensiunile care traversează respectiva societate”, declară autoarea.

Conform editurii Curtea Veche, „de la începutul mileniului 21, pe scena internaţională de teatru s-a înregistrat o revenire intensă a creatorilor care transcriu în spectacolele lor o atitudine faţă de realitatea înconjurătoare, activând latura militantă a celei mai sociale dintre arte. În ultimul deceniu, la care se referă eseurile din volum, balanţa s-a înclinat şi în spectacologia românească dinspre estetică înspre etică, ceea ce a dus la înscrierea teatrului românesc într-o tendinţă globală. ”

De asemenea, veți putea descoperi și interesanta grafică realizată de cunoscutul artist vizual Dan Perjovschi, ale cărui desene însoțesc paginile volumului.

Vor vorbi: Cristina Modreanu, Dan Perjovschi şi Eugen Jebeleanu

VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI